Bild över centrala Luleå och Norra hamn

Luleå topp fem när årets superkommuner utsågs

Luleå kom på femte plats i klassen Städer/stadsnära kommuner när tidningen Dagens Samhälle utsåg årets superkommuner.

För fjärde året i rad har Dagens Samhälle granskat Sveriges samtliga 290 kommuner. Tidningen har tittat närmare på kommunernas utveckling de senaste åren och hur starka de står inför framtiden.

Olika data har vägts samman för att identifiera de kommuner som lyckats särskilt väl. Många kategorier känns igen från tidigare år som ekonomi, demografi, inflyttning, utbildningsnivå, skolans kvalitet, näringsliv och satsningar på kultur och fritid. Nya kategorier är bland annat barnomsorg samt vård och omsorg.

Luleå har placerat sig högt alla år, och i år var inget undantag. På plats 5 av 108 städer och stadsnära kommuner och totalt på plats 22 av landets samtliga 290 kommuner.

Årets superkommun 2018 inom respektive klass blev:

Storstadskommun: Nacka
Städer/stadsnära kommuner: Halmstad (5:a Luleå)
Småstads- och landsbygdskommuner: Varberg

Mer information på Dagens Samhällelänk till annan webbplats