Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Frisörguld till Luleå i skol-SM

Mathilda Strand, frisörelev i årskurs 2 på Luleå gymnasieskola tog SM-guld när landets frisörelever tävlade i Stockholm i april. Idag firades hon i Stadshuset.

– Vilken bedrift - stort grattis, sade kommunalrådet Lenita Ericson när hon räckte över en present och blommor tidigare idag.

En maskulin föning på 30 minuter samt en festfrisyr helt utan spännen och nålar var tävlingsmomenten för andraårseleverna när skol-SM avgjordes. När allt var klart ropades Mathilda upp på scenen som segrare, påhejad av familj och coacher på plats.

– Det var en chock verkligen! Jag var väldigt nervös men när de sa mitt namn var det bara glädje, jag log från öra till öra, berättar Mathilda.

Till vardags går Mathilda, 17, andra året på frisörprogrammet i Luleå Gymnasieby. Ett par dagar i veckan tillbringar hon på salongen Annelis Hårdesign där hon gör sin praktik sedan ett halvår tillbaka. Anneli Jonsson, Mathildas handledare på salongen är stolt:

– Hon har utvecklats mycket sedan hon började hos oss. Vi är så glada för hennes skull! Det är verkligen bra för elever att få komma ut på salong och se hur det är att jobba med kunder, säger hon.

Inför tävlingen har Mathilda fått hjälp och coachning av kollegan Olivia Jonsson på salongen. Olivia har också tävlat i skol-SM och kammat hem ett brons och två guld. Skol-SM var Mathildas första tävling men hon har drömt om att bli frisör sedan hon var liten.

–Jag har alltid flätat och lockat hår hemma, på mamma och mina systrar, i den mån jag fått. Att tävla var något nytt för mig, men ett guld ger ju helt klart mersmak.