Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
familj på Prosön

Wedeb och sönerna Isrom och Issey stortrivs på Porsön.

"Språket är nyckeln till integration"

Nytt land – nytt liv. På bara två år har 33-åriga Wedeb Bereket etablerat sig i nya hemstaden Luleå. Hon arbetar deltid, studerar och stortrivs i stadsdelen Porsön.

Wedeb Bereket kom till Sverige 2014 från hemlandet Eritrea. Första steget på den omtumlande resan blev Boden, där hon stannade i 18 månader. En kylig decemberdag 2015 startade en ny fas i livet när hon flyttade till grannstaden Luleå. "Mörkt och kallt", var de första intrycken som hon idag minns med ett leende.
– Jag har ändrat mig om det. Det är ju mörkt och kallt fortfarande, men jag tycker om vintern. Och jag tycker mycket om att bo i Luleå, säger hon med eftertryck.

På drygt två år har hon etablerat sig i sin nya hemstad. Dessutom har familjen Bereket vuxit med två personer. Tvillingsönerna Isrom och Issey föddes på Sunderby sjukhus kort efter att Wedeb och sambon flyttat till Luleå. I dag är pojkarna två år fyllda och går i förskolan på Porsön.
– Vi trivs jättebra på Porsön. Allt finns här, det är nära till affären och till förskolan. Det går bussar ofta och alla är hjälpsamma och trevliga. Jag har haft tur, som hon ödmjukt uttrycker det.

Lite tur på vägen möjligtvis. Men ganska mycket beslutsamhet och egen drivkraft också. Wedeb, som redan hade med sig fem språk i bagaget när hon kom till Sverige, beslutade sig för att snabbt lägga till ytterligare ett.

– Att lära sig språket när du kom-mer till ett nytt land är jätteviktigt, säger hon bestämt.

två kvinnor på en arbetsplats.

Uppskattad medarbetare. - Wedeb är en jätteviktig länk i vårt arbete med integrationsfrågor, säger kollegan Anna-Maria Lundkvist Monroy (t h) på länsstyrelsen i Norrbotten.

Wedeb studerar fortfarande halvtid på Vuxenutbildningen och hon är fast beslutsam att studera vidare. Planer finns att läsa till sjuksköterska, men det beslutet får mogna. På arbetsmarknaden ser det ljust ut. En praktik hos länsstyrelsen har resulterat i en anställning som integrationsassistent på halvtid.
– Integration är en viktig samhällsfråga och mitt arbete betyder jättemycket för mig. Jag känner att jag är uppskattad och jag har fina arbetskamrater, de är som min andra familj.

I hennes arbetsuppgifter ingår bland annat att kartlägga och följa upp var asylsökande bor i Norrbotten, hur många som studerar eller arbetar och hur många som får uppehållstillstånd. Tillsammans med kollegorna informerar hon bland annat om rättigheter och skyldigheter för nya invånare i Sverige.
– Jag har ju egna erfarenheter som jag kan dela med mig av och det brukar vara uppskattat. När jag skulle lära mig svenska pratade jag med alla jag träffade, på bussen och i affären. Det fungerade för mig.

Framtiden då? Wedeb berättar att hon trivs med sin nya tillvaro. Karriärvalen lämnar hon åt framtiden men en sak vet hon med säkerhet. Familjen väljer att stanna i Luleå.
– Luleå är mitt nya hem och här vill jag stanna.

Text: Malin Taavola, foto: Susanne Lindholm