Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Luleå Makerspace samlar teknikintresserade i alla åldrar som Greger Lundbäck med barnen Viktor och Alma (till höger). Grundarna Peter Parnes och Agneta Hedenström syns i blå t-shirts till vänster. Foto: Thomas Bergman

Luleå Makerspace samlar teknikintresserade i alla åldrar som Greger Lundbäck med barnen Viktor och Alma (till höger). Grundarna Peter Parnes och Agneta Hedenström syns i blå t-shirts till vänster. Foto: Thomas Bergman

Modern teknik för alla

Arbeta med tekniska maskiner och moderna verktyg, skapa dataspel eller programmera, det är bara ett urval av vad du kan göra om du besöker något av Luleå Makerspace event.

När Vårt Luleå besöker Luleå Makerspace en tisdagskväll i januari har drygt 20 personer samlats runt ett långbord. Kvinnor och män i alla åldrar som vill lära sig mer om programmering. Bordet är uppdukat med kartonger som innehåller elektronikdelar och datorerna står i givakt.

Alma Lundbäck, sju år, går runt med en mobiltelefon som hon använder för att styra en liten boll som åker omkring på golvet, en så kallad Sphero. Alma är där tillsammans med sin pappa Greger Lundbäck och tvillingbrodern Viktor.

– Det är fjärde gången vi är med. Det är kul att göra det här med barnen, jag är själv teknikintresserad och vill se om de också gillar det, berättar Greger. Och intresset verkar börja gro även hos barnen. – Det är kul att testa olika grejer och det blir roligare för varje gång. Idag ska vi få en lampa att blinka, berättar Alma.

Under en paus visar Alma och Viktor runt i lokalen, de gillar 3D-skrivaren som är i full färd att skriva ut ett motorfäste till familjens hönsgård. Barnen visar fascinerat upp robotar, en brodyrmaskin och kläder med blinkande lampor.

– Om jag kunde bygga vad som helst skulle jag bygga en Starwars-gubbe, berättar Viktor.

– Och jag en jacka som lyser, fyller Alma i.

Peter Parnes, Agneta Hedenström och dottern Tovah grundade Luleå Makerspace 2013. De anordnar nu i snitt två event i veckan för totalt 2 000-3 000 deltagare årligen. De vill locka ungas teknikintresse och de senaste åren har de fokuserat på att nå fler kvinnor och unga tjejer. Och det går bra. Idag är 46 procent av de 172 medlemmarna i föreningen kvinnor.

– Om man jämför med Makerspaces runt om i landet så är det en hög siffra. Vi har satsat på att få hit kvinnor genom att ordna riktade arrangemang och så startade vi MakeHer för ett par år sedan som handlar om att lyfta kvinnliga förebilder inom teknik för att locka andra kvinnor, berättar Peter Parnes.

Text: Stina Östman

Luleå Makerspace är en ideell förening och drivs tack vare pengar från kommunen som finansierar verksamheten även de kommande tre åren. Ett Makerspace kan beskrivas som en plats där människor med gemensamma intressen, ofta datorer, teknik eller vetenskap kan träffas och lära av varandra.