Vägen framåt för Luleå - möt nya kommunalråden

De arbetar som team och lär av varandra. En dryg månad in på det nya året har de nya kollegorna börjat hitta arbetsformerna. Möt två av stadens främsta ambassadörer, Luleås kommunalråd Lenita Ericson och Niklas Nordström.

Kommunalråden och kollegorna Lenita Ericson och Niklas Nordström inledde det nya året – och sina politiska uppdrag - i stadens Södra hamn, tillsammans med ett par tusen nyårsfirande luleåbor. Nedräkningen till tolvslaget markerade inte bara starten för ett nytt år, utan även samarbetet mellan Luleås tillträdande kommunalråd. Det har varit full fart framåt sedan dess.

Hej Niklas och Lenita. Hur har ni det på jobbet?

Niklas: - Vi är i gång nu och det känns riktigt bra. Valet var ju klart redan i maj så vi har varit laddade att få börja arbeta tillsammans. Det känns tryggt att Lenita är på plats.

Lenita: - Det har varit full fart sedan dag ett, säger Lenita och skrattar. Vi har börjat hitta formerna för hur vi ska arbeta och det här känns riktigt bra. Vi jobbar mycket tillsammans och jag tycker att vi kompletterar varandra.

Att vara kommunalråd är inget vanligt jobb direkt. Ni är valda att representera oss luleåbor. Hur ser ni på det uppdraget?

Lenita: - Att vara kommunalråd är i grunden en ära och ett förtroendeuppdrag som jag är väldigt stolt och glad över. Någon behöver ju göra det här och nu är det jag som fått den möjligheten. Att få representera luleåborna, det känns ju jättefint! Min grundinställning är att det här är så kul.

Niklas: - Jag håller med. Vi företräder medborgarna och det är jätteroligt att få vara med och forma vårt samhälle. Vi har det här uppdraget till låns och vi vill göra det bästa av det. Jag drivs av att göra bra saker som tar Luleå framåt. När jag ser tillbaka på den här tiden – för det är en begränsad tid det rör sig om - så vill jag se allt bra som vi åstadkommit.

Hur kommer ni att fördela sakfrågorna och uppdragen mellan er?

Niklas: - Vi ska arbeta så klokt som möjligt och det finns givetvis en grundfördelning mellan oss. Jag har arbetat mycket med tillväxtfrågor till exempel och det kommer jag fortsatt att göra. Men viktigt är också att vi samarbetar i allt vi gör. Vi kommer att förbereda alla frågor tillsammans. Om en av oss inte är på plats ska den andra kunna backa upp, förklarar han.

Lenita: - Vi ser att många av sakfrågorna hänger ihop, tillväxt, bostäder och miljö till exempel. På många områden krävs samarbete för att vi ska lyckas. Integrationsfrågorna är ett bra exempel, där behövs ett gemensamt tänk - även om jag kommer att lägga mest fokus där. Sen har Niklas etablerade arenor både nationellt och internationellt där han givetvis ska fortsätta sitt arbete.

Ni är ju kollegor nu. Niklas, vilka är Lenitas styrkor?

Niklas: - Lenita är en positiv och nyfiken person som är väldigt lätt att samarbeta med. Hon har ett genuint intresse att förstå komplexa frågor. Jag uppskattar också hennes förmåga att tvinga fram precisa och konkreta svar. Det är till stor hjälp i vårt gemensamma arbete.

Lenita, samma fråga till dig. Vilka är Niklas styrkor?

Lenita: - Niklas är otroligt duktig på att bygga relationer och nätverk. Han har också en förmåga att använda det för Luleås bästa. Dessutom har han förmågan att alltid se framåt och skilja ut sådant som är viktigt. Och han är bra på att koppla ihop sammanhang.

Vilka är de tre viktigaste frågorna för att utveckla Luleå, anser ni?

Niklas: - Luleå är en fantastisk stad på många sätt, det finns en närhet till både människor och platser som jag uppskattar. Jag vill fortsätta att utveckla våran stad.
Det tror jag att vi gör så här:

1. Bostadsbyggandet
  2. Fler jobb
  3. Integration

Lenita: - Jag håller med, alla ingredienser finns redan här. Luleå har sån potential att bli ännu bättre som stad och plats. Sen ska vi givetvis välkomna kritik och jobba även från det. Så här säger jag:

1. Bostadsbyggandet
  2. Jobb till alla
  3. Kostnadseffektivare välfärd

Ni är offentliga och tillgängliga personer, med flytande gränser mellan privatliv och arbetstid. Hur hanterar ni det?

Lenita: - Det kan vara ganska tufft att gå in i offentligheten som vi gör. Man öppnar ju i princip upp hela sitt liv för luleåborna. Men det är en del av jobbet som vi får ta. Sen är vi som alla andra och vill ha lite privatliv ibland. Då åker jag ut till stugan och bara slappnar av.

Niklas: - I den här rollen ingår en tillgänglighet som givetvis är utöver det normala. Det är en del av jobbet. Jag är ganska van vid att folk stannar och vill prata och diskutera. Det är för det mesta positivt, vi vill ju att luleåborna ska engagera sig. Jag försöker leva ett så normalt liv som möjligt.

Berätta något som vi inte redan vet om er..?

Lenita: - Privat är jag mycket social och älskar goda middagar med livliga samtal. Jag tycker också om att skriva och lyssnar mycket på musik. Mitt favoritställe för återhämtning är bastun vid sommarstugan på Trundön.

Niklas: - Jag gillar att göra något väldigt konkret och praktiskt när jag är ledig. Tänka framåt. Kan vara att baka hemma eller i bagarstugan, mocka i Petras stall, jaga älg och filosofera vid elden i skogen.