Niklas Nordström presenterade Anders Sundström som föreslås som ordförande för Luleå kommunföretag AB.

På en presskonferens presenterade kommunalrådet Niklas Nordström (t v) Anders Sundström som föreslås som ordförande för Luleå kommunföretag AB. Foto: Frank Rizo

Anders Sundström föreslås som ordförande för Luleå kommunföretag

Beslutet gäller under förutsättning att kommunfullmäktige den 18 december beslutar att inrätta en extern ordförande.

Styrelsen till Luleå kommunföretag AB föreslås få en extern opolitisk ledamot som går in som ordförande. Ärendet kommer upp på kommunfullmäktige den 18 december. Nuvarande ordförande är kommunstyrelsens ordförande Yvonne Stålnacke.

Luleå kommunföretag med dess dotterbolag står inför omfattande förändringar de närmsta åren. Energimarknaden är under kraftig förändring. Hamnen står inför stora investeringar (i projektet Malmporten ska farleden muddras och en ny djuphamn byggas) och får en ny roll med ökad verksamhet.

Kollektivtrafiken befinner sig i en tillväxtfas med vidgat uppdrag och omfattande investeringar (Sveriges nordligaste elbusslinje). Avfallshantering, återbruk och återvinning blir alltmer kritiskt för att minska klimatpåverkan och förbättra miljön. Verksamheten inom flygteknik blir alltmer kritisk för t ex försvarsmakten, men har kvarstående problem med lönsamhet. Bostadsbyggandet är fortsatt kritiskt för Luleås utveckling och att det bostadssociala uppdraget utvecklas ytterligare när kommunen växer.

Detta är några exempel på de frågor och utmaningar koncernen står inför. För att hantera dessa utmaningar bedömer kommunledningen att styrelsen behöver stärkas med en extern opolitisk ledamot.

– Med sin gedigna erfarenhet både från näringslivet och från kommunal verksamhet kommer Anders Sundström att förstärka Luleå kommun på ett ovärderligt sätt. Det är extra viktigt inte minst med tanke på den höga förändringstakt som väntar våra kommunala bolag de närmsta åren, säger Niklas Nordström.

Anders Sundström ser sig mer som rådgivare mot kommunledningen och vd:arna i bolagen i uppdraget som ordförande för Luleå kommunföretag. – Det är väldigt roligt att kunna hjälpa till, säger han.

Fakta om Anders Sundström

Född 1952

UTBILDNING

Samhällsvetare Umeå universitet