pengar

Luleå vinstrik kommunkoncern

Luleå kommunkoncern är Sveriges elfte mest vinstrika koncern. Det visar en sammanställning av tidningen Dagens Samhälle.

Sveriges kommunkoncerner redovisade en rekordstor vinst på 40 miljarder kronor under 2016, varav nästan hälften kommer från de kommunala bolagen.

Bakom de höga vinsterna ligger reavinster på försäljningar av mark, fastigheter och bostäder samt intäkter från exploateringsverksamhet i kommunerna som till exempel vattenkraft.

– Kommuner och bolag behöver få fram likviditet för att finansiera alla stora investeringar som ligger framför dem: nya bostäder, VA-infrastruktur, skolor och förskolor. Det är till väldigt stor del kommunerna som driver på konjunkturen nu, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL, till Dagens Samhälle.

Luleå kommunkoncern redovisar en vinst på 590 miljarder kronor under 2016. Det ger ett resultat på plus 7 681 kronor per invånare och en elfte plats på listan över Sveriges mest vinstrika kommunkoncerner. Största delen av vinsten kommer från försäljningen av fastigheter till Heimstaden.

Läs mer i Dagens Samhällelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster