Så klarar du krisen

Luleå är en trygg och säker plats och kommunen har en god beredskap för att hantera olika samhällskriser. Det kan handla om allt från långvariga el-, värme- eller vattenavbrott, till svåra vädersituationer och andra oväntade händelser.

Klara dig själv i 72 timmar

Om en kris inträffar är det viktigt att du som invånare är välinformerad och engagerad. Vid allvarliga störningar i samhället så måste du själv kunna ordna till exempel vatten, värme och mat. Du behöver också kunna kommunicera med andra och få information från media och myndigheter. Grundprincipen är att du ska klara dig själv i 72 timmar. På så sätt kan resurserna prioriteras för de mest drabbade.

Packa din egen krislåda

Ett sätt att förbereda dig är att packa en krislåda med saker som är bra att ha hemma. Exempel på det är plastdunkar för färskvatten, ved, campingkök med bränsle, ficklampa med extra batterier, radio med batterier, varma kläder, filtar med mera. Det kan också vara bra att ha konserver med mat hemma som räcker i några dagar. Glöm inte mat och vatten till husdjuren.

På följande länkar hittar du bra information både före och under en kris.

www.krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

www.msb.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

www.dinsakerhet.selänk till annan webbplats

www.lulea.se/krislänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster