Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Två studenter vid Gråsjälörens brygga 1932.

En solig sommardag på 1930-talet besökte studenterna Gunnar Gavuzzi och Erik Hallberg badplatsen på Gråsjälören.Här tar de en kopp kaffe från den uppdukade kaffeservisen som mest troligt kommer från Hantverkshyddans restaurang. Foto: Luleå stadsarkiv

Dansen på Gråsjälören

Mitt i stadsfjärden, ett stenkast från Luleå centrum, ligger den lilla ön Gråsjälören. Den är kanske mest känd för sin våffelservering under vårvintern och är ett populärt utflyktsmål för många som promenerar på isbanan. Men visste du att under första hälften av 1900-talet fanns här en dansrestaurang med utedansbana och en fin badplats med hopptorn?

I slutet på 1800-talet arrenderades Gråsjälören ut till stadens hantverksförening. De hade sett ett behov av en rekreationsplats för det stora flertalet av stadens invånare som inte hade råd med egna sommarställen.

Omvandlingen startar

Föreningens medlemmar forslade ut matjord till ön, sådde gräs och planterade lövträd. Det steniga grundet förvandlades till ett parkliknande och gästvänligt utflyktsmål. Efter några år byggdes Hantverkshyddan, en pampig serverings- och samlingslokal. Den var ursprungligen en gammal skolbyggnad från Hertsön som man bland annat kompletterade med ett torn.

Uppskattad festplats

Restaurangen var öppen både vinter och sommar. Precis som idag så plogades en väg ut till ön under vintern och på sommaren gick turbåtar. Under början av 1930-talet byggde föreningen en utedansbana och Hantverkshyddan fungerade då som dansrestaurang. Man ställde även i ordning badplatsen med hopptorn, trampolin och badhytter.

Luleåborna uppskattade både festplatsen och den stadsnära sandstranden och under många år var Gråsjälören ett populärt utflyktsmål.

Från förfall till våffelstuga

Efter hand minskade dock intresset och i början av 1960-talet revs Hantverkshyddan som då hade förfallit. Under drygt 30 år låg Gråsjälören i glömska innan Luleå Lions Club tog över arrendet 1996 och började rusta upp ön.

Så nästa gång du besöker Gråsjälören för en våffla eller två, blunda och lyssna till skratten och musiken från ljumma sommarkvällar för nästan 100 år sedan.

Susanne Lundblom

Gråsjälören

På bilden från 1932 tronar ståtliga Hantverkshyddan med sin nybyggda utedansbana. Vid bryggan ligger en turbåt och på andra sidan ön syns hopptornet utanför badplatsen. Bortanför Gråsjälören syns Stensborgs sågverk. Foto: Luleå stadsarkiv