Luleå blir värd för Sveriges största jämställdhetskonferens

Luleå kommun har blivit utvald att arrangera Forum Jämställdhet 2019. Konferensen är den största i sitt slag med omkring tusen deltagare och genomförs i februari. Den riktar sig till chefer, förtroendevalda och experter i både offentlig och privat sektor.

Syftet med Forum Jämställdhet är att höja kunskapsnivån inom jämställdhetsintegrering, sprida goda exempel och att utbyta erfarenheter. Omkring 100 talare medverkar däribland många ministrar, forskare, experter och praktiker

– Att Luleå får möjlighet att arrangera konferensen är ett kvitto på att vi har ett bra jämställdhetsarbete i kommunen. Det här är ett utmärkt tillfälle att höja kunskapsnivån ytterligare, säger kommunalråd Yvonne Stålnacke.

Luleå kommun är en av landets bästa kommuner när det gäller jämställdhet. Enligt rapporten Öppna jämförelser Jämställdhet, sammanställt av Sveriges kommuner och landsting, hamnar Luleå på nionde plats bland Sveriges 290 kommuner. I gruppen större städer ligger Luleå bäst till av alla.

Det är en stolt kommundirektör som ser fram emot att arrangera Forum Jämställdhet.

– Det här är stort och viktigt för Luleå och för hela regionen. Nu ska vi i bred samverkan planera för riktigt bra jämställdhetsdagar, säger kommundirektör Mikael Lekfalk.

Bakgrund

Luleå kommun har tagit tydliga och ambitiösa beslut om jämställdhetsintegrering. 2013 undertecknade samtliga 14 kommuner i Norrbotten CEMR deklarationen, vilket är unikt för ett län i Sverige. 2015 antogs Luleå kommuns strategi för jämställdhetintegrering. 2017 deltar Luleå i SKL:s projekt Modellkommuner, för erfarenhetsutbyte med andra kommuner för att införliva ett hållbart jämställdhetsperspektiv i kommunens styr- och ledningsprocesser.

Läs mer om Forum Jämställdhetlänk till annan webbplats