Luleå Energis affärsutvecklare Sofia Antonsen

Sofia Antonsen vill utveckla solelsproduktionen ännu mer. Luleå Energi producerar egen el från solceller till kontoret på Porsön.

Luleå tar energi från solen

Redan idag levererar Luleå Energi miljövänlig el från vatten till sina privatkunder. Nu ska kommunens energibolag bygga en solkraftspark för att även kunna erbjuda solel till sina kunder. Solkraftsparken planereras få en effekt på 800 kW vilket motsvarar en årsanvändning för ungefär 40 eluppvärmda villor.

–Vi vill erbjuda våra kunder hållbara energilösningar och att ta tillvara på solenergi känns som solklart, förklarar Sofia Antonsen, chef för kund och utveckling på Luleå Energi.

Solparken kommer att ha runt 1 700 solpaneler och ligga vid någon av infarterna till Luleå. Byggstart planeras till våren 2018.

– Syftet med solparken är förstås att producera solel, men vi ser det som ett pilotprojekt för att testa och utveckla solkraft i det klimat som vi har här i Norrbotten, säger Sofia Antonsen.

Solskenshistoria på vintern

Sedan juli 2016 producerar Luleå Energi ström genom solpaneler på kontorsbyggnaden på Porsön. Det har visat sig att panelerna fungerar bra, även på vintern. I februari är toppeffekten samma som i juli, fast det är mindre soltimmar per dag. Det är enbart under perioden november till januari som elproduktionen är väldigt låg. Diagrammet nedan visar hur mycket el solcellerna har producerat sedan förra juli.

Diagrammet visar hur mycket ström solcellerna på taket har producerat sedan förra juli.

Solenergi till kunderna

Men solkraftsparken är bara en del av Luleå Energis hållbarhetsarbete. Framöver ska även kunderna kunna köpa en solcellsanläggning av Luleå Energi för att producera sin egen el.

Är du intresserad av en solcellsanläggning kan du kontakta Luleå Energi, telefon 26 44 00 eller Luleå kommuns energirådgivning.

Text: Katja Güth Laitila, foto: Susanne Lindholm