FOTO: CC0 Public domain

Enklare att använda fritt wifi

Nu är det enklare att använda det wifi som finns i många av Luleå kommuns offentliga lokaler då krav på inloggningen tagits bort. Wifi finns exempelvis i Stadshuset, Kulturens Hus, Luleå Energi Arena, Arcushallen, bibliotek och skolor.

Det finns flera skäl till att Luleå kommun tillhandahåller fritt wifi, bland annat att kommunen vill att det ska vara enkelt att delta i det demokratiska samtalet när man besöker kommunala lokaler. Ett annat viktigt skäl är att alltfler medborgare, konferensgäster, publik med flera använder mobila enheter dagligen i alla möjliga sammanhang. Idag är det självklart för en kommun att i kommunens publika miljöer tillgodose mobil uppkoppling som en grundläggande tjänst.

Så fungerar fritt wifi vid Luleå kommun

Den som vill nyttja kommunens trådlösa wifi ansluter sig mot LK-GUEST. Ingen inloggning behövs, däremot behöver användaren godkänna användarvillkoren. Efter första anslutningen kommer den mobila enheten att ansluta automatiskt när enheten har kontakt med en sändare i kommunala lokaler, förutsatt att wifi är aktiverad på enheten.

Tänk på säkerheten

Tänk på att det är ett öppet nät. Det betyder att det som skickas och tas emot kan vara synligt för andra. Normalt surfande innebär för det mesta lågt risktagande, men bankärenden och betalningar bör vänta till dess att den mobila enheten använder en wifi-uppkoppling som har en inloggning ex hemma i bostaden.

Användarvillkor

Luleå kommun ansvarar inte för förlust eller stöld av information. All surfning sker helt och hållet på egen risk. Kommunen förutsätter att användarna är införstådda med vett och etikett på Internet, vilket sker genom godkännande av användarvillkoren.