Råneå Medborgarkontor och bibliotek ute

Många kom för att fira 20-årsjubiléet i strålande solsken.

En stolt 20-åring firades

Råneå Medborgarkontor och bibliotek firade sitt 20-åriga jubileum med många besökare, jubileumstal, livemusik och go' fika i strålande solsken. Den 14 juni 1997 öppnades Medborgarkontoret i Råneå som flyttade ihop med biblioteket. Sedan dess har huset varit en levande mötesplats.

kommunalråd Yvonne Stålnacke

För kommunalråd Yvonne Stålnacke känns det helt fantastiskt att Medborgarkontoret och biblioteket har blivit en framgångsrik mötesplats som förenar lärandet med mötet.

Bland gästerna var dåvarande och nuvarande kommunalråd Kjell Mickelsson och Yvonne Stålnacke samt alla tre enhetschefer som Medborgarkontoret Råneå har haft.

Tidigare kommunalråd Kjell Mickelsson mindes att idén till ett medborgarkontor kom till eftersom det fanns en stor oro i Råneå att allt skulle hamna i Luleå efter kommunsammanslagningen som var 1969. Många företrädare från Råneå drev frågan hårt och till sist fattade kommunfullmäktige 1995 beslutet om att starta ett nytt medborgarkontor i Råneå.

Eva Bergström och Kjell Mickelsson

Eva Bergström och Kjell Mickelsson skapade förutsättningarna för Medborgarkontoret.

Eva Bergström blev projektledaren som fick uppdraget att starta verksamheten.

– Det var det absolut roligaste uppdrag jag någonsin haft. Det var en fantastik möjlighet att verka för Råneå och Råneborna. Uppdraget var att stärka den lokala demokratin, att stärka sysselsättningen på orten och att förbättra kontakten mellan medborgaren och kommunen, berättade Eva Bergström.

Nära service och lokal demokrati

Nu 20 år senare erbjuder Medborgarkontoret i Råneå fortfarande nära service till Råneborna och jobbar med samma uppdrag som då.

Enhetschef Tanja Nilsson vill även i fortsättningen ha fokus på demokrati och näringslivsutveckling.

– Tillsammans samverkar vi för framtiden och det ska bli mer fokus även på byarna. Av Råneås 4 000 invånare bor nästan hälften i byarna runtom, förklarar Tanja Nilsson.

enhetscheferna på Medborgarkontoret

Från vänster: Birgitta Johansson Norberg och Eva Bergström har varit enhetschefer på Medborgarkontoret, Tanja Nilsson är det sedan ett år tillbaka.

Internationell mötesplats

I december 2000 kom de första flyktingar från Balkan till Råneå och sedan dess har Medborgarkontoret och biblioteket fått ytterligare ett uppdrag: att integrera nya och gamla Rånebor. Integration har man i Råneå alltid uppfattat som ömsesidigt.

Så även de kommande 20 åren ska Medborgarkontoret och biblioteket vara navet i Råneå och en mötesplats för människor från hela världen.

När det blir dags för nästa jubileumsfirande om 20 år har tidigare kommunalrådet Kjell Mickelsson förresten lovat att närvara även då.

Text: Katja Güth Laitila, Foto: Frank Rizo