Från vänster i bild: Stipendiaterna Helene Lindberg och Zakarias Lekberg samt Anna Lindquist som mottog stipendiet för Abdoulaye Camara som inte själv kunde närvara.

Luleå kommuns kulturstipendiater 2017

Varje år delar Luleå kommun ut Kulturstipendium för att stödja och uppmuntra insatser inom kulturlivet. På kommunfullmäktige idag tilldelades årets stipendier till musikern och hiphopartisten Zakarias Lekberg, musikern och koreografen Abdoulaye Camara och eldsjälen och galleristen Helene Lindberg.

Stipendiaternas motiveringar:

15 000 kr till musikern och hiphopartisten Zakarias Lekberg som med sin musik och egna texter framgångsrikt etablerat sig på Sveriges rapscen. Under artistnamnet ”Zacke” har Zakarias Lekberg utvecklat sitt eget uttryck med sylvassa texter om sin uppväxt i Luleå men också om hur det är att vara ”Fattigkussen” från landet. Han är en stark röst för de som är långt ifrån makt och bestämmande. Vi träffar honom i sommar på Luleå Hamnfestival.

15 000 kr till musikern och koreografen Abdoulaye Camara för sitt brinnande engagemang med att sprida afrikansk musik och dans. Abdoulaye Camara har i drygt 20 år med sina afrikanska rötter som drivkraft inspirerat många, framförallt barn och unga till kulturella uttryck de inte visste de behärskade. Med stor intensitet har han bidragit till att skapa kulturella dialoger med mångfalden i centrum. Hans arbete bygger broar mellan kulturer med hjälp av rytm och rörelse.

15 000 kr till eldsjälen och galleristen Helene Lindberg för ett mångårigt och framgångsrikt arbete med att lyfta konstlivet i Luleå. Med stort konstkunnande och hantverksskicklighet har Helene Lindberg med sitt lugna och pedagogiska tillvägagångssätt hjälpt många lulebor att utveckla sin egen syn på bild, färg och form. I ett respektfullt och nära samarbete med konstnärerna har hon varit med och skapat en marknad för konst i Luleå. Med sin stora kärlek till konsten är hon i själ och hjärta en folkbildare inom konstens område.