Luleå

Luleå tvåa när årets superkommun utsågs

Luleå kom på andraplats i kategorin täta kommuner när tidningen Dagens Samhälle igår kväll utsåg årets superkommuner.

För tredje året i rad har Dagens Samhälle granskat Sveriges samtliga 290 kommuner. Tidningen har tittat närmare på kommunernas utveckling de senaste åren och hur starka de står inför framtiden.

Olika nyckeltal har vägts samman för att identifiera de kommuner som lyckats särskilt väl; bland annat vad gäller kommunal ekonomi, demografi, inflyttning, skolresultat, utbildningsnivå, antal bolag per invånare, infrastruktur och satsning på kultur.

Luleå har placerat sig högt alla år. 2015 utsågs Luleå till årets superkommun i Norrland, ifjol kom vi på andra plats och i år fick Luleå återigen silvermedalj.

Årets superkommun 2017 inom respektive kategori* blev:

Storstadskommun: Sundbyberg (2:a Stockholm, 3:a Solna)
Täta kommuner: Umeå (2:a Luleå, 3:a Linköping)
Landsbygdskommuner: Vara (2:a Åre, 3:a Båstad)

* Indelningen görs efter hur stor andel av kommunens befolkning som bor i ett glesbefolkat område.

Priserna delades ut på den Stora Samhällsgalan i Stockholm i går kväll. Luleå representerades av kommunalråd Yvonne Stålnacke och kommundirektör Mikael Lekfalk.

– I år vann vi inte, men jag är mycket stolt och glad över att vi blir topplacerade tre år i rad och att Luleås positiva utveckling uppmärksammas. Ett stort grattis till årets vinnare, säger kommunalråd Yvonne Stålnacke.

– Att i konkurrens med 130 andra tätbefolkade kommuner bli tvåa när årets superkommun utses är ett kvitto på att det går bra för Luleå och att vi är rustade för framtida utmaningar, säger kommundirektör Mikael Lekfalk.

Mer information och hela listan på Dagens Samhällelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster