• Startsida
  • Näringsliv
  • Besöka Luleå

Journalisten Haile Asmerom är Luleås första fristadskonstnär

Efter flera år i fängelse och sedan landsflykt får nu journalisten Haile Asmerom en fristad i Luleå. Under två år gästar han staden och vill under den tiden återuppta sitt skrivande och skapa nätverk i Luleås kulturliv.

- Sedan 2001 har vi har ingen pressfrihet eller yttrandefrihet i Eritrea. All media styrs av myndigheterna. Jag fängslades och hölls isolerad i fyra år, än i denna dag vet jag inte anklagelserna. Efter att jag lämnade Eritrea har jag tvingats hålla mig från att skriva och jobba journalistiskt. Jag är djupt tacksam för att få komma hit och få en chans att återuppta mitt skrivande, säger Haile Asmerom (pseudonym*), Luleås första fristadskonstnär.

I Reportrar utan gränsers Pressfrihetsindex hamnar Eritrea på näst sista plats, ett snäpp över Nordkorea.

Två år i Luleå
I Sverige har vi länge haft rätt att tycka, tänka och skriva fritt. Därför vill Luleå kommun hjälpa konstutövare från andra länder att kunna göra detsamma. Allt för att en viktig röst inte ska tystna.

Sedan 2016 är Luleå kommun en officiell fristad. Det innebär att en författare, journalist, konstnär, musiker, bloggare, artist, filmskapare eller annan kulturutövare som är utsatt för förföljelse i sitt hemland får ett tvåårigt stipendium, fri bostad i kommunen samt nätverk och skydd för att kunna fortsätta sitt arbete.

- Yttrandefriheten så otroligt viktig och äntligen får vi ta emot vår första fristadskonstnär. Jag är stolt, säger Yvonne Stålnacke, kommunalråd.

Elisabeth Dyvik, programdirektör Icorn

”De missar så mycket”
Skyddsbehövande konstnärer kan ansöka om fristad via den internationella organisationen Icorn, International Cities of Refuge Network, som sedan 2006 hjälper dem att hitta en fristad bland ett 60-tal städer över hela världen.

- Dessa regimer missar, de missar så mycket. Alla texter, alla tankar och all skönhet som dessa konstnärer kunde bidra med. Nu får ni som fristäder uppleva det istället, säger Elisabth Dyvik, programdirektör Icorn.

Luleå är hittills Sveriges nordligaste fristad. Läs mer om projektet Fristad Luleå här.

Vill du komma i kontakt med vår fristadskonstnär, hör av dig till Jan Olofsson, fristadssamordnare, på jan.olofsson@lulea.se eller 073-846 53 00

* På grund av säkerhetsläget för familjen vill vår fristadsförfattare gå under pseudonym och inte framträda med bild.