Så bygger vi en attraktiv stad

Idag arrangerade Luleå kommun ett heldagsseminarium med temat "Så bygger vi en attraktiv stad". Vad är det som gör en kommun attraktiv och hur kan vi bygga fler och bättre bostäder? Det var några av frågorna som avhandlades under dagen.

Seminariet var fullbokat med omkring 200 besökare, både från privata näringslivet och från offentlig sektor. Dagen inleddes med en filmvisning, ett klipp som nu sprider sig i sociala medier, där vi kan se kommunalråd Niklas Nordström berätta om Luleå.

– Det går bra för Luleå på många sätt just nu och det ville vi lyfta fram. Genom att berätta om det på ett lättsamt sätt kan vi nå ut till fler, säger Niklas Nordström.

Under dagen berättade biträdande kommundirektör Anna Lindh Wikblad om hur vi arbetar med att skapa förutsättningar för att bygga ett attraktivt och hållbart Luleå. Matz Engman, vd för Luleå Näringsliv pratade om arbetet med att skapa tillväxt i Luleås näringsliv. Föreläsare från hela landet deltog och delade med sig av sina erfarenheter och kunskaper i ämnet:

• Emma Jonsteg, vd och grundare av Utopia Arkitekter och en av de starkare rösterna i den svenska samhällsbyggnadsdebatten.
  • Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping och en av landets främsta experter på städer och regional utveckling.
  • Elisabet Elmsäter-Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel.
  • Representanter från två växande städer i norr: Lennart Holmlund, före detta kommunalråd i Umeå, och Lisa Hoen, kultur- och idrottschef Tromsö kommun.

Under dagen hölls flera paneldiskussioner och Luleå Kulturskola bjöd på musikunderhållning. Moderator var Li Skarin.