Idag firas Sverigefinnarnas dag

Den 24 februari uppmärksammar Luleå kommun Sverigefinnarnas dag och flaggar med den sverigefinska flaggan. Dagen firas bland annat i förskolor, på Ebeneser och stadsbiblioteket.

Det finns ett stort intresse för det finska språket bland andra och tredje generationens sverigefinnar. 200 barn läser finska i grundskolan och i kommunens förskolor får hundratal barn stöd i det finska språket.

Storstiftets förskola i Sunderbyn är en av dem som uppmärksammar den sverigefinska minoriteten. De har byggt en bastu för barnen att leka i som ett exempel för att lyfta den sverigefinska kulturen.

–Vi försöker att integrera språk, kultur och traditioner på ett naturligt sätt i vår verksamhet. Bastun är ett exempel, men barnen dansar också finsk polka eller sjunger sånger på finska, berättar Tuula Palo, förskolechef på Storstiftets förskola i Sunderbyn.

Sverigefinnarnas dag firas…

24/2 kl 18 med musik på Kulturcentrum Ebeneser.
26/2 kl 13 med barnsånger på finska i Stadsbiblioteket.
26/2 kl 15 med tvåspråkig sagoteater Kalevalaskåpet, Ebeneser.

Mer information på www.lulea.se/suomeksilänk till annan webbplats

"Kalevalaskåpet" är en sagoteater på två språk.

Det finns ca 13 000 Luleåbor med finska rötter. Omkring en halv miljon sverigefinnar utgör en av fem nationella minoriteter i Sverige. Sedan 2011 firas sverigefinnarnas dag den 24 februari, som var folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Han levde på 1800-talet och utforskade de s.k. svedjefinnarnas liv och sedvanor i Sverige.

I och med att Luleå kommun ingår i det finska förvaltingsområdet har den sverigefinska minoriteten rätt till vissa av kommunens tjänster på finska, t.ex. rätt till barnomsorg och äldreomsorg på finska.

– Vi jobbar även aktivt för att främja den sverigefinska minoritetens möjligheter att utveckla sin kultur och sitt språk, säger Anne-Mari Angeria, kommunens samordnare för det finska förvaltningsområdet.

Kontaktperson:

Tuula Palo, förskolechef Storstiftets förskola i Sunderbyn, 0920-45 65 92

Anne-Mari Angeria, samordnare för finskt förvaltningsområde 0920- 45 45 23

Tänään vietetään Ruotsinsuomalaisten päivää

24. helmikuuta vietetään Ruotsinsuomalaisten päivää ja Luulajan kunta liputtaa ruotsinsuomalaisten lipulla. Päivää juhlitaan mm. esikouluissa, kulttuurikeskus Ebeneserissä ja kaupunginkirjastossa.

Suomen kieli kiinnostaa Luulajassa, etenkin toisen ja kolmannen polven ruotsinsuomalaisia. Kaksisataa lasta lukee peruskoulussa suomen kieltä ja satakunta saa suomenkielen tukea esikouluissa.

Kaksikielinen esikoulu Storstiftet Sunderbyssä on yksi paikoista, jossa päivä huomioidaan. Siellä on rakennettu lapsille leikkisauna, mikä on yksi tapa tuoda esille ruotsinsuomalaista kulttuuria.

– Yritämme integroida kielen, kulttuurin ja perinteet luonnollisella tavalla toimintaamme. Sauna on yksi esimerkki mutta lapset tanssivat esim. Säkkijärven polkkaa ja laulavat suomeksi, kertoo esikoulujohtaja Tuula Palo.

Ruotsinsuomalaisten päivän juhlintaa:

24/2 klo 18 ruotsinsuomalainen ilta Kulttuurikeskus Ebeneserissä.
26/2 klo 13 lasten laulutuokio suomeksi Kaupunginkirjastossa.
26/2 klo 15 kaksikielinen satuteatteri Kalevalaskåpet, Ebeneserissä.

Lisätietoa tilaisuuksista www.lulea.se/suomeksilänk till annan webbplats

Noin 13 000 Luulajalaisella on suomalaiset juuret. Noin puoli miljoonaa ruotsinsuomalaista edustaa ruotsinsuomalaista vähemmistöä, joka on yksi ruotsin viidestä kansallisesta vähemmistöstä. Vuodesta 2011 lähtien on ruotsinsuomalaista päivää vietetty 24. helmikuuta, kansanrunouden keräilijän Carl Axel Gottlundin syntymäpäivänä. Hän eli 1800-luvulla ja tutki ns. metsäsuomalaisten elämää ja tapoja Ruotsissa.

Luulajan kunta kuuluu Suomen kielen hallintoalueeseen ja ruotsinsuomalaisella vähemmistöllä on oikeus tiettyihin palveluihin suomeksi, esim. esikoulu- ja vanhustenpalveluihin.

–Tuemme myös aktiivisesti ruotsinsuomalaisten mahdollisuuksia kehittää omaa kulttuuriaan ja kieltään, sanoo Anne-Mari Angeria, suomenkielen hallintoalueen koordinaattori.

Yhteyshenkilöt:

Tuula Palo, esikoulujohtaja, esikoulu Storskiftet, puh. 0920-45 71 63
Anne-Mari Angeria, suomenkielen hallintoalueen koordinaattori, puh. 0920- 45 52 31