Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Hela familjen Karlsson är engagerade i VildaKidz och deltar i alla aktiviteter. Foto: Susanne Lindholm

Hela familjen Karlsson är engagerade i VildaKidz och deltar i alla aktiviteter. Foto: Susanne Lindholm

Alla kan vara VildaKidz

En meningsfull fritid för alla barn och unga i Luleå var målet när Anna och Stefan Karlsson startade VildaKidz år 2015. De erbjuder kostnadsfria aktiviteter där utsatta barn och unga prioriteras, men alla är välkomna. 

Besök på lekland, en båttur eller möjligheten att lära sig simma är ingen själv-klarhet för alla barn. Högtider, som för många innebär glädje, ger andra en klump i magen. VildaKidz finns till för utsatta barn och för alla andra barn och unga i Luleå, ingen ska känna sig utpekad eller utesluten. För att få delta finns bara en regel; du måste vara snäll.

– Vi vill skapa en naturlig integration mellan barn och ungdomar och integration sker först vid ett möte. Vi prioriterar därför hälften av platserna vid varje aktivitet till barn som har det kämpigt och övriga platser till andra barn och unga. Den mixen ser jag som succén med vårt arbete, berättar Anna.

Anna och Stefan har sedan starten drivit VildaKidz helt ideellt vid sidan om vanliga jobb och familjeliv. Årligen erbjuder de cirka 200 aktiviteter för omkring 3000 barn. Alltid skärmfritt och kostnadsfritt. Drivkraften och glädjen får Anna och Stefan från barnen de möter, genom att skapa gemenskap, glädje och trygghet för dem.

– Att kunna ge är att vara rik på riktigt brukar vi säga. Vi får så mycket tillbaka från barnen, säger Stefan.

Luleå kommun stödjer från och med 2017 VildaKidz med 250 000 kronor per år under en treårsperiod. Stödet avser lön för Anna och Stefan som då kan ägna mer tid åt verksamheten och samtidigt få ihop vardagen.

– Det gör att vi kan prioritera Vilda-Kidz när behoven är som störst, under högtider och sommarlov. Vi kan fortsätta att brinna för barnen utan att själva brinna upp, säger Anna.

Stina Östman