Skolklass sjunger

Efter att de fått stipendiet sjöng klass 3 på Örnässkolan en egenkomponerad sång med ett vackert budskap.

Trygghetsskapande Luleåbor fick pris

Idag belönas stipendiaterna i Årets trygghets- och folkhälsoinsats. Årets trygghetsinsats har gjorts av Mattias Taavola från Nattvandrarna, Årets folkhälsoinsats av dansarrangören Ragnvald Mukka och Årets tryggaste skolklass är klass 3 på Örnässkolan.

Årets trygghets- och folkhälsoinsats är kommunens stipendum med syfte att uppmärksamma personer som bidrar till social gemenskap och känslan av trygghet mellan människor. Stipendiaterna i varje kategori får en prissumma på 5 000 kr.

Prisutdelningen inledde dagens sammanträde med kommunfullmäktige. Barnen i klass 3 på Örnässkolan hade själva skrivit ned vad det innebär att gå i en trygg klass, vilket deras klassföreståndare läste upp, bland annat de här sakerna:

- Det är att vara glad, fri och lycklig. Man vågar gråta och man vet att man kommer att mötas av omtanke.

Allmänheten har nominerat till Årets folkhälsoinsats och Årets trygghetsinsats och skolklasserna har tillsammans med sin lärare​ beskrivit sitt arbete för trygghet. En arbetsgrupp har på uppdrag av Trygghets- och folkhälsorådet valt ut de som anses uppfylla stipendiets kriterier på bästa sätt.

Mattias Taavola

Mattias Taavola lyfte engagemanget hos hela föreningen Nattvandrarna.

Nina Berggård och Ragnvald Mukka

Nina Berggård delade ut priset till Ragnvald Mukka.

Motiveringar

Årets trygghetsinsats: Mattias Taavola belönas för sitt stora engagemang för Luleås unga. I stort sett varje helg är Mattias ute på Luleås gator för att genom sin närvaro skapa ett lugn och en trygghetskänsla hos alla han möter. Mattias är en av drivkrafterna i föreningen Nattvandrarna. Han har bidragit till att öka tryggheten i Luleå, varit en drivkraft i att bygga upp föreningen och framgångsrik i att samverka med andra. Mattias Taavolas engagemang är ett gott exempel på arbetet för ett tryggare Luleå.

Årets folkhälsoinsats: Ragnvald Mukka har under fyrtio års tid bidragit till andras välmående genom att vara med och anordna danser i Norrbotten. De senaste tio åren har han varit medarrangör till populära motionsdanser i Luleå med en publik i åldern 50 och till 80 plus. De populära danserna som anordnas varje onsdag ger glädje och social gemenskap och bidrar till en positiv och sund livsstil. Ragnvald ser till att motionsdanserna blir trivsamma med musik, gott fika och ett bra dansgolv. Ragnvald Mukkas unika engagemang är ett gott exempel på folkhälsoarbete.

Årets tryggaste skolklass: Elever och lärare i klass 3 på Örnässkolan låter det som är bra få stort utrymme. Klass 3 består av 30 unika individer som tillsammans talar tio olika språk, en styrka som de uppmärksammar och använder varje dag i skolan. Eleverna gick från början i två olika klasser, en på Svartöstadskolan och en på Örnässkolan. Tillsammans blev de höstterminen 2016 klass 3 och tog med sig det bästa från båda klasser, vilket gjorde den nya klassen fantastisk. Det gemensamma arbetet i klass 3 på Örnässkolan är ett bra exempel på trygghetsarbete i en skolklass.

Fika

Årets tryggaste skolklass bjöds på fika efter prisutdelningen.