Årets by och Lena Turesson hyllades

Klöverträsk

Miriam Boman, Ragnvy Johansson och Jonas Lundberg från byautvecklingsgruppen representerade Klöverträsk.

Lena Turesson från OK Renen fick kommunens ungdomsledarstipendium.

En tidigare världsmästare tilldelades på måndagen Luleå kommuns ungdomsledarstipendium. Samtidigt utsågs Klöverträsk till Årets by 2017.

Lena Turesson har tagit en mängd VM-medaljer och SM-guld i skidorientering (då med efternamnet Hasselström). Plus seger i O-ringen och en hel del annat.

2010 drog hon igång OK Renens nuvarande barn- och ungdomssatsning. Verksamheten engagerar i dag 130 ungdomar och uppåt 20 ledare på olika nivåer.

”Hon är duktig på att entusiasmera barn och ungdomar och låter gamla som nya ledare växa in i sina roller”, heter det i motiveringen.

Obändig vilja i Klöverträsk

På måndagens kommunfullmäktigemöte utdelades också utmärkelsen Årets by till Klöverträsks byautvecklingsgrupp.

Enligt Landsbygdskommittén kännetecknas Klöverträsk av ”varm gemenskap och bybornas obändiga vilja att tillsammans påverka sin egen vardag”. Generationsboenden, äggproducenten Klöverbergsgården, kyrkan och skolan är faktorer som nämns i motiveringen.

Stipendiaterna fick utöver varma applåder av politikerna blommor, diplom och 15 000 kronor vardera. Klöverträsk fick också en fin skylt att sätta upp vid infarten.