Andreas Wåhlström med sambon Carina Mattila och barnen Nelly, Mika och Thea.  Foto: Susanne Lindholm

Andreas Wåhlström med sambon Carina Mattila och barnen Nelly, Mika och Thea. Foto: Susanne Lindholm

Koldioxidbantare får nya insikter

”Var den förändring du vill se i världen”. De visdomsorden av Mahatma Gandhi har fått ge namn åt projektet Be Change. Det handlar om att förändra sin livsstil så att det gynnar både individen och klimatet.

– Vi vill få folk att känna hopp och att det kan vara roligt att vara klimatsmart, säger Stina Sundqvist, projektledare från Studiefrämjande.

Under hösten har ett 30-tal Luleåbor inlett den mentala resan som ”koldioxid-bantare”. Först fick de väga in sig, här i betydelsen hur mycket koldioxid som deras leverne ger upphov till. Resultatet blev mellan 4,5 och 18 ton per år. En medelsvensk ligger på 11 ton koldioxid, vilket är skyhögt över vad som är hållbart för alla människor på jorden.

Andreas Wåhlström, 44 år, är en av deltagarna i Be Change. Han bor med familjen i Karlsvik. Det var hans sambo som tipsade honom om projektet eftersom hon tyckte att han behövde bli mer miljömedveten.

– Jag tyckte att det lät intressant med både fysiska träffar och digital kommunikation, säger han. Invägningen var en konkret start. Jag blev förvånad att jag låg på över tretton ton koldioxid per år.

Vegetariskt är gott

Andreas Wåhlström verkar inte ligga sömnlös på grund av sitt bidrag till den globala uppvärmningen. Men han vill gärna leva på ett för planeten bättre sätt och säger att han redan efter ett par träffar fått nya insikter. En handlar om familjens matvanor.

– Vi svenskar har fördubblat vår köttkonsumtion på kort tid och jag har bidragit. Jag trodde det skulle vara jättesvårt att dra ner på köttätandet men nu har jag ändrat mig. Om man lägger lika mycket tid och kärlek på grönsakerna som på köttet kan vegetarisk mat till och med bli godare.

– Det handlar också om att tänka igenom vad man ska handla, kolla vad som finns i kylskåpet och ta vara på rester. Sen är det bra att köpa lokalproducerat och ekologiskt.

Utöver maten är det två andra områden som är viktiga för koldioxidbantarna i projektet: transporterna och bostaden.

– Biffen, bilen och bostaden är ju tre grejor som man själv kan göra något åt, säger Andreas. Jag pendlar till Boden så det blir ju en del bilåkande. Vi har två bilar men vi borde kunna klara oss med en.

– Jag har börjat ersätta en del av bilåkandet med buss och cykel och försöker samåka så mycket som det är möjligt.

Viktigast: att göra något

Men går det verkligen att leva bättre och rikare genom att dra ner på resor och annan konsumtion?

– Ja, det tror jag. Att till exempel äta mer vegetariskt och att cykla i stället för att ta bilen är ju bra för hälsan också. Jag tycker om att laga mat och det känns roligt och utmanande att lära sig nya recept där köttet inte har huvudrollen. När det gäller resor kan man uppleva mycket utan att resa så långt.

– Sen förändras ju folks värderingar. Fler odlar själva, skaffar solpaneler och elcyklar. Man behöver inte göra allt eller sådant som känns jättejobbigt. Man får prova sig fram. Det viktigaste är att man gör någonting.

Kjell-Arne Johansson

Be Change

Är en metod som utvecklats av Stina Sundqvist på Studiefrämjandet och Ann Murugan som driver företaget Earth.

Idén är att via praktisk kunskap och personlig rådgivning motivera till omställning. Livsstilsförändringar ska leda till att deltagarna både minskar sin klimatpåverkan och mår bättre. Målet är att deltagarna ska halvera sin koldioxidförbrukning.

Be Change finansieras av Studiefrämjandet, Luleå kommun, Earth och Naturvårdsverket.

Projektet dokumenteras för att kunna utveckla metoden och anpassa den till större målgrupper.