Andre Brännvall är världsmästare i dataspel.

Världsmästare André Brännvall laddar redan för nästa turnering som är i dagarna i Atlanta/USA. Foto: Susanne Lindholm

Luleå spelar i ny liga

Borta är de dagar då dataspel riktar sig till enstaka datanördar i ett instängt rum. Idag heter fenomenet e-sport och är en mångmiljardbransch som drar spelare och tittare över hela världen. I Luleå och Norrbotten arbetar man just nu med att få till en liga i e-sport.

Det debatteras ganska högljutt om e-sport är just en sport eller inte. Vad som är klart är att det krävs färdigheter så som lagsamarbete, kommunikation, koncentrationsförmåga och att vara stresstålig för att lyckas vinna matchen och turneringar. Klart är också att e-sporten blir mer och mer organiserad och tävlingsinriktad.

Global och lokal

André Brännvall har spelat dataspel sedan han fick en dator. Och i dag kan han leva på det. Han vann 100 000 dollar när han blev världsmästare i dataspel Smite, det är ett av de största dataspelen där man spelar fem mot fem för att lösa olika uppgifter. André har sponsorer som andra idrottare också. Hans lagkamrater sitter i England, Tyskland och Sverige. Han tycker det är bra att man försöker samla team i Norrbotten:

– Det låter jättebra. Blir kul att träffa andra i Luleå och Norrbotten också som spelar, säger Yammyn som André kallar sig i spelsammanhang.

Luleå kommun medfinansierar projektet Norrbottens e-sport arena med 300 000 kronor. Andreas Harnemo på Snow Garden arbetar just med att försöka organisera de som håller på med e-sport. Inriktningen är att e-sport ska kunna drivas som vilken annan förening som helst.

– Förstudien är ett första steg med mindre arrangemang så som öppna spelkvällar, föreläsningar och tävlingar. Vi ställer också krav att lagen ska ha kvinnor med, mixade lag är en framgångsfaktor. Spelarna ska bete sig på ett bra sätt och sköta skolan, säger Andreas Harnemo.

Två lag gör upp om segern på Lillan i Luleå i spelet Counterstrike Go.  Foto: Luleåfotograferna

Två lag gör upp om segern på Lillan i Luleå i spelet Counterstrike Go. Foto: Luleåfotograferna

Dataspel-derby Luleå – Boden?

Men det är inte helt utan utmaningar. Förutom att spelarna är utspridda över Sverige eller hela världen så är det ganska svårt att nå målgruppen.

– De som spelar är inga föreningsmänniskor direkt. Men det saknas också bra lokaler som passar för att spela eller hålla turneringar i. Lokalerna kräver basutrustning som bra internetuppkoppling, el med mera, förklarar Andreas Harnemo.

– Seriespel geografiskt vore kul att få till. Till exempel städer mot städer, Boden mot Luleå i derby.

Utbildning till föräldrar

Eftersom inte alla föräldrar vet vad e-sport handlar om så vill Norrbottens e-sport arena också erbjuda utbildning. Där ingår information om vilka spel som spelas, hur det är med våldet, om man ska begränsa spelandet?

Tips till föräldrarna är att dela intresset hellre än an begränsa. Och så kan föräldrar testa själv att spela.

Andreas Johansson

Visste du det här om e-sport?

• Cirka 226 miljoner människor tittar på e-sport.
  • Fler tittar på e-sport online än på fotbolls-EM.
  • Klassiska fotbollsklubbar börjar nu också starta sektioner för e-sport.
  • I USA spelar ca 49 procent av befolkningen datorspel med någon slags regelbundenhet.
  • En turnering i ett spel som heter Dota2 hade 2016 en prissumma på över 20 miljoner dollar.
  • En av Sveriges största e-sportare kommer att delta i SVTs ”Mästarnas mästare” under hösten, Emil ”HeatoN” Christensen
  • Sydkoreas självutnämnda nationalsport är ett spel kallat StarCraft.