Sommarjobbare hjälper till att göra Luleå till en vackrare stad.

Gallring och plantering i skogen är klassiska sommarjobb. Foto: Per Pettersson

Sommarjobbare gör Luleå vackrare

Minns du första sommarjobbet? Rabattrensning eller skogsplantering? Det var kanske inte alls poppis då, men så här i efterhand var det ändå inte så tokigt.

Att kliva upp i tid, varje morgon, fast det är lov. Att jobba fysiskt flera timmar i sträck. Att vara med i det sociala samspelet på en arbetsplats. Allt det där lär man sig inte hemma vid datorn.

– Man måste passa tider annars tappar man lön. Vi säger alltid till sommarjobbarna: Är du inte på plats klockan åtta så får du ingen lön. Det är en nyttig erfarenhet för många, berättar Lars Sandström, avdelningschef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Luleå kommun var tidigt ute med att erbjuda sommarjobb. Redan 1981 erbjöds äldre skolungdomar tre veckors sommarjobb. Sedan 1998 gäller det ungdomar som gått ut nian och gymnasieelever i årskurs 1 och 2.

I år har 1 350 elever sökt sommarjobb och då ska kommunen också fixa fram jobben. Siffran varierar från år till år, många ordnar själva sommarjobb hos företag. Krisåret 2008 var det rekordmånga, 1 800 ungdomar, som ville sommarjobba hos Luleå kommun. I genomsnitt kostar det kommunen cirka elva miljoner kronor.

Gör stor nytta

– Sommarjobbarna finns i olika verksamheter. Väldigt många jobbar inom parken med att göra Luleå till en vacker stad. Där anställer vi upp till 30 arbetsledare varje sommar. Andra jobbar på äldreboenden och andra verksamheter eller hos föreningar som behöver handkraft under sommaren. Så de gör stor nytta, säger Lars Sandström.

Sedan ifjol finns sommarjobbande elever även på Södra strand. Ganska omtyckt är också stugvärdsjobben där elever från friluftsprogrammet jobbar som stugvärdar i skärgården och bor på Kluntarna.

Lönen ligger på 48 kronor i timmen för de yngsta och 58 kronor för gymnasieeleverna. Rik blir man inte, men erfarenheterna från sommarjobbet väger kanske tyngre än pengarna man fått.