Luleå kommun tar Viscaria till Almedalen

Presskonferens på Viscaria

Måndagens presskonferens hölls ombord på Viscaria i Södra hamn. Utöver Luleå kommun deltog representanter från Luleå hamn, Studentconsulting, Node Pole, Luleå tekniska universitet och Yours.

För tredje året i rad kommer Luleå kommun att delta i Almedalsveckan i början av juli. Flera av arrangemangen blir ombord på bogserbåten Viscaria som kommer att ligga centralt i Visby hamn.

Almedalsveckan i Visby brukar beskrivas som Sveriges största politiska mötesplats. Många inflytelserika politiker, opinionsbildare och näringslivspersoner finns på plats.

Luleå kommun medverkar i den gemensamma plattformen Norrbotten i Almedalen. Det är ett samarbetsprojekt mellan Luleå kommun, Bodens kommun, länsstyrelsen, Swedish Lapland, Studentconsulting och Sparbanken Nord.

Syftet är förstås att påverka makthavare i viktiga frågor för länet, men även att få fler att upptäcka vilka möjligheter som finns i Luleå och övriga Norrbotten.

- Det är nästan en skyldighet för oss att delta, förklarade kommunalrådet Niklas Nordström vid måndagens presskonferens på Viscaria.

- Vi har fått bra respons tidigare år från myndigheter och näringsliv. Men det gäller att vara uthållig och driva frågor som är viktiga för oss i Norrbotten. Tillsammans har vi något intressant att erbjuda.

Arrangörerna hoppas att bogserbåten Viscaria ska väcka uppmärksamhet i det omfattande vimlet. Ett av seminarierna handlar dessutom om just sjöfart.

- Projekt Malmporten är viktigt för hela regionen, sade Henrik Vuorinen, vd för Luleå hamn. Almedalen är en fantastisk arena där man träffar många beslutsfattare.

Tobias Lindfors från Studentconsulting, har deltagit i Almedalsveckan många gånger.

- Vi ska presentera en modell för snabbare och bättre integration. I Almedalen kan man ha många möten på kort tid.

Koldioxidfri stålproduktion

Luleå kommun är medarrangör i fem seminarier under veckan.

• Sjöfartens och Luleå hamns betydelse. Deltar gör bl a Sven-Erik Österberg, landshövding, Karin Svensson Smith, ordförande i riksdagens trafikutskott, och Henrik Vuorinen, vd för Luleå hamn.
  • Koldioxidfri stålproduktion. Här medverkar bl a Jan Moström, koncernchef för LKAB, Karl Bergman, forskningschef på Vattenfall, Johan Sterte, rektor på LTU, och Anders Ferbe, ordförande i IF Metall.
  • Modell för bättre integration. Här deltar representanter för Somalia Bandy, Studentconsulting, Norrbottens idrottsförbund med flera.
  • Folkförankring av försvaret med försvarsminister Peter Hultquist, landshövding Sven-Erik Österberg med flera.
  • Sänkt elskatt för den digitala basindustrin.

Niklas Nordström har ett extra fulltecknat program. Han kommer att träffa en rad chefer och ordförande i stora företag. En norrbottensmiddag med särskilt inbjudna gäster finns också på programmet.

Kostnaden för Luleå kommuns del uppgår till 500 000 kronor.

Preliminärt program Luleå i Almedalen 2016