Luleå

Foto: Natalia Hammarberg

Luleå topp tre när Årets superkommun utsågs

Luleå var tillsammans med Linköping och Höör topp tre i kategorin täta kommuner när tidningen Dagens Samhälle igår utsåg Årets superkommuner.

För andra året i rad har Dagens Samhälle granskat Sveriges samtliga 290 kommuner. Tidningen har tittat närmare på kommunernas utveckling de senaste åren och hur framtida förutsättningar ser ut, med målet att identifiera vilka kommuner som står särskilt starka.

Åtta nyckeltal har vägts samman för att bedöma och rangordna kommunerna; bland annat vad gäller inflyttning, kommunal ekonomi, befolkningssammansättning, skolans kvalitet, näringsliv och förbindelser.

I år har storstadskommuner (29 st), täta kommuner (131 st) och landsbygdskommuner (130 st) rankats var för sig, till skillnad från ifjol då kommunerna i respektive landsdel (Norrland, Svealand och Götaland) jämfördes med varandra.

Vinnarna i respektive kategori utsågs på den Stora Samhällsgalan i Stockholm i går kväll. Luleå, som tillsammans med Linköping och Höör var finalister i kategorin täta kommuner, representerades av kommunalråd Yvonne Stålnacke, moderaternas gruppledare Anders Josefsson och samhällsutvecklingschef Anna Lindh Wikblad.

Årets superkommuner blev:
Storstadskommuner: Solna
Täta kommuner: Höör
Landsbygdskommuner: Åre

– Efter segern ifjol då vi blev årets superkommun i Norrland var det extra roligt att bli nominerade i år igen! Det senaste året har vi fått flera fina utmärkelser och placerat oss högt i olika rankingar. Att i konkurrens med 130 andra tätbefolkade kommuner bli topp tre när årets superkommun utses är ytterligare ett kvitto på att det går bra för Luleå och att vi är rustade för framtida utmaningar, säger kommunalråd Yvonne Stålnacke och fortsätter:

– Ett stort grattis till årets vinnare!