Sverige representerades av Andreas von Uexküll, ministerråd, Svenska ambassaden i Washington, Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå och Maria Rankka, vd Stockholms handelskammare. Moderator Astrid Marklund, Honorary Consul General of Sweden.

Luleå kommun deltar på Texas-EU Business Summit

Texas-EU Business Summit är en konferens för att stimulera affärer och hjälpa företag från Texas att komma ut på den europeiska marknaden. Luleå kommun var tillsammans med Stockholms Handelskammare och Svenska ambassaden i USA inbjudna för att tala om möjligheterna som finns i Sverige.

– Luleå och Norrbotten är en av de mest exportorienterade regionerna i Sverige. Vi har lång erfarenhet av internationell handel. Det är därför som Luleå är en intressant stad för företag från Texas. Vi är en gate till Sverige och Norra Europa, sa Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå under sitt tal på Texas EU Business Summit i Austin, Texas.

– Sverige är ett litet land med 10 miljoner invånare och nästan 50 procent av vårt lands BNP kommer från export. Det har gjort att svenska företag vet att deras framgångar består i att anpassa sig efter marknaden och hela tiden utveckla sig och vara innovativa, säger Andreas von Uexküll, ministerråd, Svenska ambassaden i Washington.

Niklas Nordström nämnde i sitt tal ett antal olika anledningar till varför Luleå och norra Sverige är intressant för företag från Texas. Han berättade bland annat om Luleå tekniska universitet, som bedriver forskning i världsklass inom flera olika områden som informations- och kommunikationsteknologi, metallurgi och gruvteknik och hållbar energiteknik.

– Facebook valde att etablera sitt första datacenter utanför USA i Luleå. Och det i sin tur blev början på att en ny digital industri växte fram i vår region. Just nu byggs också ett nationellt forskningscenter för big data och molnområdet i Luleå, ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och SICS Swedish ICT.

Detta var den femte upplagan av Texas-EU Business Summit och konferensen lockade drygt 150 företag.

– Texas har varit den exportstarkaste delstaten i USA de senaste 14 åren och Austin är den snabbast växande staden i USA. Det är klart att vi har mycket att lära av dem, men vi har också mycket att dela med oss av. Det är därför som vi i respektive städer ser så stor potential i vårt samarbete, sa Niklas Nordström efter paneldebatten.

Kontaktpersoner:
Niklas Nordström, kommunalråd Luleå