Från vänster: Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd Lulebo, Patrik Hall, vd Nordhalla, Yvonne Stålnacke, kommunalråd, Peter Kieri, biträdande kommundirektör och Pontus Rode, vice vd Nordhalla.

Nordhalla ny bostadsaktör i Luleå

Idag presenterades affären där Nordhalla Fastigheter köper 1 278 lägenheter av Lulebo. De bostadsområden som berörs är Porsön, Hertsön och Örnäset. I ett avtal med kommunen förbinder sig Nordhalla att även nyproducera minst 500 lägenheter. Men fastighetsbolaget siktar högre, målsättningen är cirka 800 nya lägenheter.

Det går bra för Luleå och tillväxten är hög. Men utbudet av lediga bostäder är för litet och kommunen arbetar för att få hit fler bygg- och fastighetsföretag som är intresserade av att investera i Luleå.

– För att göra det möjligt för nya fastighetsägare att etablera sig i Luleå beslutade kommunfullmäktige i juni förra året att Lulebos andel av det totala hyresbeståndet ska minska till 45-55 procent, vilket motsvarar en försäljning av ungefär 3 000 lägenheter, säger kommunalråd Yvonne Stålnacke.

Beslutet resulterade i att Rikshem köpte 1 600 lägenheter samtidigt som de lovade att bygga minst 560 nya lägenheter de kommande sju åren. Idag har också Nordhalla Fastigheter ingått avtal med Lulebo och Luleå kommun.

– Vi är glada över att kunna fortsatta vår etablering i norra Sverige. Luleå har sedan en tid varit en av våra prioriterade kommuner för vår fortsatta långsiktiga etablering, säger Patrik Hall, vd Nordhalla Fastigheter.

Nordhallas vd Patrik Hall presenterar bolagets planer för Luleå.

Nordhalla köper 1 278 lägenheter på Porsön, Hertsön och Örnäset av Lulebo för 710 miljoner kronor. En lokal förvaltningsorganisation kommer att finnas på plats och tillträde sker senast den 1 september.

I dag äger Nordhalla cirka 8 000 lägenheter i bland annat Skellefteå, Uppsala, Växjö och Karlskrona. Bolaget grundades 2013 och ägs av tjänstepensionsbolaget Alecta, Heimstaden samt Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser.

– Det känns mycket bra att vi nu får ytterligare en stark aktör på bostadsmarknaden som tror på Luleå och som vill vara med att bygga och utveckla Luleå, säger Yvonne Stålnacke och fortsätter:
– Att Nordhalla i ett avtal med kommunen förbinder sig att nyproducera minst 500 lägenheter, och dessutom har som målsättning att nå 800 lägenheter, är ett viktigt steg i arbetet med att förbättra Luleås bostadssituation.

– En stor del av nybyggnationen kommer att ske genom utveckling och förtätning av Porsön och området Porsögården. Även Kronan är intressant, säger Patrik Hall.

Avtalet mellan Luleå kommun och Nordhalla:

• Nordhallas målsättning är att bygga cirka 800 nya lägenheter i Luleå. Merparten ska vara hyresrätter.
  • Nordhalla förbinder sig att bygga minst 500 lägenheter inom 9 år*, varav minst 250 inom 5 år*.
  • 2,5 procent av Nordhallas bestånd reserveras för socialtjänstens behov.
  • Nordhalla har för avsikt att använda den kommunala bostadsförmedlingen.
  • Avtalet innehåller vite.

*Räknat från att detaljplanerna vunnit laga kraft.

Mer information om avtalet mellan Lulebo och Nordhalla.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pressmeddelande Lulebolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster