Frivilliga krafter hyllades av kommunalråd

Flyktingvänner på Nordkalotten

Många föreningar och privatpersoner engagerar sig för flyktingar. Ett 50-tal kom till kvällen på Nordkalotten.

– Vi är otroligt tacksamma för allt arbete ni gjort! Kommunalrådet Yvonne Stålnacke öser beröm över alla frivilliga som under hösten ställde upp för flyktingar.

Kommunen hade på torsdagskvällen bjudit in föreningar och enskilda som engagerar sig för flyktingar. Ett 50-tal personer kom till träffen som hölls på Nordkalotten. Efter mingel och förtäring blev det tal och information.

– Det är en trygghet för oss politiker att veta att när det blir kris finns det många goda krafter, sade Yvonne Stålnacke i sitt tacktal.

– Luleåborna har visat att de har mycket stora hjärtan, menade Margareta Bladfors Eriksson, socialnämndens ordförande.

Representanter från arbetsmarknadsförvaltningen och socialförvaltningen informerade om vad kommunen gör i dagsläget. Bland annat har tio nya klasser inrättats på kort tid i gymnasieskolan. Det blir också en särskild sommarskola under sex veckor för nyanlända ungdomar.

Fortsatt engagemang behövs

Föreningars och privatpersoners engagemang behövs även i det fortsatta integrationsarbetet. Det handlar till exempel om familjehem för de yngsta, frivilliga språktränare och hjälp till fritidssysselsättning.

Kvällen avslutades med filmen Trevligt folk som handlar om hur Borlänge fick ett somaliskt landslag i bandy.

Mer om flyktingsituationen