Kockar lärde sig mer om ekomat

Kate Fahleson, kökschef på Staren, serverar vegetarisk lasagne till kocken Michael Obleser.

Under sportlovet har barn- och utbildningsförvaltningens måltidspersonal lärt sig mer om ekologisk mat och Fairtrade.

Kommunfullmäktige beslöt i november att 25 procent av den mat som kommunen köper ska vara ekologisk senast 2018. Målet nås troligtvis redan i år när många nya ekologiska varor tillkommer med nya leverantörsavtal.

Barn- och utbildningsförvaltningen står för nästan all matlagning i kommunorganisationen. Socialförvaltningen köper in det mesta i matväg från landstinget.

I början av sportlovsveckan har 180 personer från skolkök och förskolekök förkovrat sig i ekologisk matlagning i gymnasiebyn. Daina Måsviken, grundare av Ekoskolan, föreläste om fördelarna med ekologiska livsmedel och konsten att klara budgeten trots dyrare råvaror.

Givetvis bjöds det på goda vegetariska rätter också. När vi tittar in i skolrestaurangen Staren står vegetarisk lasagne med spenat, morotssoppa och fräscha grönsaker på menyn.

Luleå en Fairtrade stad

Skolans måltidspersonal fick också en föreläsning om Fairtrade (rättvis handel). Luleå kommun är sedan 2011 certifierad Fairtrade City. – Personalen i våra skolkök och förskolekök är väldigt engagerade, säger Lena Hedberg, Luleå kommuns Fairtrade-samordnare.