Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson och Roland Öhgren från Bälinge intresseförening tog emot priset. Foto: Frank Rizo.

Årets by och årets ungdomsledare utsedda

En aktiv by längs Rutt 616 och en ungdomsledare som med själ och hjärta coachar sitt basketlag. På måndagen prisades Bälinge och baskettränaren Stefan Karolin av kommunfullmäktige.

Måndagens kommunfullmäktige inleddes med att dela ut två stipendier.

Bälinge årets by

– I årets by 2016 finns framtidstro, ”go” och duktiga och engagerade människor, sa landsbygdskommitténs ordförande Mårten Ström när han delade ut blommor, diplom och en prischeck på 15 000 kronor till Bälinges representanter Roland Öhgren och Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson.

Bälinge får även för första gången sätta upp skylten Årets by vid infarterna.

– Vi har kämpat i flera år och är otroligt stolta över att bli årets by, sa Roland Öhgren, ordförande i Bälinge intresseförening.

Ur motiveringen:
I Bälinge är föreningarna och företagen aktiva – det gemensamma arbetet gagnar inte bara byn utan hela södra älvdalen. Engagemanget längs den natursköna väg nr 616, mellan Gäddvik och Rödberget i Boden, har påtagligt fört byarna och företagen närmare varandra.

Med gemensamma krafter har man byggt cykelbana, flytbrygga, boulebana och andra anläggningar till gagn för bybornas fritid.

Det konstruktiva arbetssättet från intresseföreningen i samverkan med övriga föreningar och företag har börjat bära frukt som också gör Bälinge till Årets by 2016 i Luleå kommun. Hela motiveringenöppnas i nytt fönster.

Engagerad ungdomscoach

Årets ungdomsledare heter Stefan Karolin, Gladan Basket. Fritidsnämndens ordförande Inger B Larsson läste upp motiveringen:

– Utan att ha egna barn i laget har han ändå med själ och hjärta valt att leda ett ungdomspojklag i Basket. Från att de var tolv år har han individuellt med sina tips utvecklat spelarna. Han coachar inte laget med att skrika utan tar snacket lugnt och metodiskt vid sidan av planen. Gladan Baskets pojkar -00 har genomgått en fantastisk utveckling i sin åldersklass. De har nått stora meriter från spel i länet och många cuper söderut. Stefan är en god ambassadör för såväl Gladan Basket som för Luleå kommun.

Även Stefan Karolin fick ta emot diplom, blommor och prissumman 15 000 kronor och han tyckte det var mycket roligt att få uppskattning:

– Det visar att man är på rätt spår i sitt uppdrag som ungdomsledare.

Ett stort grattis till båda pristagarna!

Årets ungdomsledare Stefan Karolin tränar Gladan Baskets pojkar -00.

Stefan Karolin, tränare för Gladan Baskets pojkar -00, fick Luleå kommuns ungdomsledarstipendium. Foto: Frank Rizo.