Stort intresse för att utveckla Råneå

Kommunledningen bjöd på onsdagskvällen på öppet hus i Råneå. Församlingsgården blev snabbt knökfull.

-När Niklas och jag tillträde bestämde vi oss för att jobba annorlunda. Vi vill träffa kommuninvånarna utanför Stadshuset, inledde kommunalrådet Yvonne Stålnacke.

Nästan 200 personer från Råneå, Vitådalen, Niemisel och andra byar kom för att prata med kommunledningen. Alla åldrar var representerade.

En av de yngsta var tvååriga Elma. Mamma Annette Kohkoinen flyttade i juli till Råneå och var nyfiken på hur kulturen i Råneå ska utvecklas.

Många av besökarna var väl förberedda och visade på det engagemang som finns i byarna.

Birgitta Olsson från Vitå berättar för Niklas Nördström att det såldes 15 hus i fjol till unga personer. Det är en generationsväxling på gång och många unga flyttar till byarna.

Många från Vitå, Jämtön och kringliggande byarna vill prata om Vitåskolans framtid. Enligt ett förslag till utredning som presenterades förra veckan ska elever från Vitåskolan f-6 nästa höst gå i Råneskolan.

Vi måste få leva i hela kommunen, säger Anna Karlsson (mitten). Vi vill leva på landet och vi vill ha bra förutsättningar för det. Carina Sammeli, ordförande barn- och utbildningsnämnden (t v) lyssnade på mammor från Jämtön.

Kommunens tolv satsningar i Råneåbygden fick både ris och ros. Några saknade satsningar i byarna. Överens var man dock om att ett starkt Råneå även gynnar byarna.

Kommundirektör Anne Karlenius i samtal med öppet hus-besökare.

Kommunalråd Yvonne Stålnacke och vice kommundirektör Peter Kieri fick många frågor om kollektivtrafiken. Hur fastighetsförsäljningar påverkar Luleå, varför SFI-undervisningen inte finns i Råneå och hur man kan använda skolköket, undrade Råneborna också.

-Vi är väldigt glada för det stora engagemanget för utvecklingen av Råneå och byarna. Vi fick många kloka frågor som vi tar med oss till utvärdering, avslutar kommunalråden en välbesökt kväll.

Last but not least, tackar alla gänget från dagverksamheten Treklövern (här Helena och Marie) för underbar fika.