Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

"Jag tror det blir en riktig rivstart"

Maarit Enbuske har många strängar på sin lyra: skola, utbildning, skotertävlingar och nu: integration.

Idag har Maarit Enbuske (48 år) börjat som ny chef för arbetsmarknadsförvaltningen. I fredags jobbade hon sin sista dag som skolchef i Övertorneå och under helgen har hon packat upp flyttkartonger i lägenheten i Luleå centrum. Idag presenterar Maarit sig inte bara för sina nya medarbetare utan också för kommunstyrelsen.

 - Det känns förväntansfullt. Jag har sett fram emot det, säger Maarit Enbuske under fikarasten efter arbetsutskottets sammanträde.

Varför sökte du jobbet?

 - Jag vill jobba i en större organisation och utvecklas och bredda min kompetens.

Berätta lite om din bakgrund!

 - Jag är utbildad grundskollärare och har jobbat länge inom skolan som lärare och rektor. De senaste sex åren har jag varit chef för skol- och utbildningsförvaltningen i Övertorneå kommun. De sista tre åren har jag även varit vice kommunchef.

Maarit Enbuskes enhetschefer har precis berättat om prognoserna för ensamkommande flyktingbarn. Från dagens 33 platser för asylsökande flyktingbarn måste hennes förvaltning nu planera för att det kan bli dubbelt så många. Så hon inleder sitt jobb när det händer mycket kring flyktingsmottagande, integration och vuxenutbildning.

 - Det finns kopplingspunkter mellan skola och integration. Utbildning är ju grundläggande även för integrationen.  Jag förstår att det är en stor frågan. Det är en hel del jobb.

 - Så jag tror det blir en riktig rivstart, förklarar Maarit Enbuske.

Apropå rivstart, du har tävlat med skoter en hel del?

 - Jag har tävlat i både det finska och svenska mästerskapen, i långlopp, backtävling och dragracing. Även om jag aldrig vann den totala cupen har tävlandet varit en stor del av mitt liv. Och så är jag väldigt teknikintresserad.

Om skotern pajar på en pimpeltur kan du få igång den?

 - Ja, det kan jag.