Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Foto: Luleå tekniska universitet

Foto: Luleå tekniska universitet

250 studentboenden i Luleå inflyttning i dag

Det handlar om studentboenden med hotellstandard, på Hotell Nordkalotten. Redan i kväll 16:30 avgår busar från universitetet för en första visning av rummen. Det är Luleå tekniska universitet, Luleå kommun, studentkårerna och Tobias Lindfors, VD StudentConsultings och ny ägare av Hotell Nordkalotten som gjort en gemensam lösning.

– Studenterna är ju här för att studera, nu slipper vi ägna tid åt att lösa vår bostadssituation genom tillfälliga dåliga boenden. Det här är ett tillfälligt bra boende, säger Carl Johan Granqvist, ordförande Luleå studentkår.

Hotell Nordkalotten ställer 125 dubbelrum med enkelsängar till förfogande för universitetets studenter. Det ska ge 250 studenter tillfälligt boende under två års tid. Inflyttning kan ske redan i kväll 1 september. En förutsättning för denna lösning är en överenskommelse mellan Luleå tekniska universitet och Luleå kommun om ett delat ansvarstagande.  Universitetet och Luleå kommun förhyr dessa rum till studenterna som i första hand är avsedda för ett tillfälligt boende det första året. Bägge parter går in med 2 miljoner vardera per år i projektet. 

För Luleå tekniska universitet innebär detta samtidigt en avveckling av tillfälliga boenden på vandrarhem, där studenter ofta får dela rum med flera andra. 

– Universitetet är glad och tacksam att vi i dag kan presentera den här överenskommelsen. Brist på studentbostäder får inte vara en orsak till att ungdomar väljer bort Luleå. Tillgång på kapital eller förmögna föräldrar får inte bli ett urvalskriterium för högre studier. Den här gemensamma lösningen visar också att det finns en bred samsyn i regionen av vikten av ett väl fungerande universitet samt en stark tilltro till universitetets förmåga att attrahera studenter från hela Sverige till Luleå och Norrbotten, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Studenterna betalar 3600 per månad inklusive el och bredband. Under sommarmånaderna återgår studenternas rum i den ordinarie hotellverksamheten. Det finns tillgång till gemensamhetskök och tvättstuga, bad och gym. Det finns konferenslokaler där de kan plugga och studentförmånliga priser på frukost och middag. Dessutom finns elljusspår för promenader och löpturer. Logistiken mellan Luleå tekniska universitet och hotellet sker med direkta bussturer, linje fyra som kommer att utökas med ytterligare turer. Vid hotellet finns dessutom gratis bilparkering.

– Vi är jätteglada över den här lösningen och den är ett resultat av ett bra samarbete mellan universitetet, kommunen och näringslivet. För bara två veckor sedan vi blev kontaktade av Tobias Lindfors i den här frågan, så det har gått fort, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.  

– Det här är en jättebra tillfällig lösning men vi vill så klart att fler riktiga bostäder ska byggas i närheten av Campus på Porsön, säger Simon Persson, teknologkårens ordförande.

När det gäller studentbostäder den närmaste framtiden så tillkommer hösten 2016 145 nya studentbostäder på universitetsområdet, hösten 2017 ytterligare 145 bostäder. Universitetet planerar för ytterligare 250 studentbostäder på campus med Akademiska hus som ägare och förvaltare.