Ambassadör Chen Yuming i mitten med kommunfullmäktiges ordförande Martiha Meethz och Peter Kieri, vice kommundirektör (t.h.) samt kommunalrådet Yvonne Stålnacke och Mei Wang från Konfuciusinstitutet (t.v.)

Kinaambassadör på semestervisit

Kinas ambassadör i Sverige Chen Yuming gästade idag Luleå. På sin semester träffade han kommunledningen i Stadshuset och lovade att komma tillbaka till ”the beautiful town” Luleå.

-Det var den kinesiska ambassaden som kontaktade oss. Det var väldigt roligt och hedrande att ambassadören ville träffa oss, säger Maritha Meethz, kommunfullmäktiges ordförande.

Ambassadören Chen Yuming var för första gången i Luleå och flaggade för fortsatt samarbete mellan Sverige och Kina. För 65 år sedan upprättade Sverige som första västland diplomatiska förbindelser med Kina. Samarbetet har blivit djupare på senare år, betonar ambassadören Chen Yuming:

-Att vara i Luleå är inte bara en glädje för mig, utan också intressant. Vi har ett bra samarbete mellan Sverige och Kina, Luleå och Xian. Jag ser fram emot att vi fortsätter samarbeta. Jag hoppas också att många kinesiska turister kommer till Sverige och att många svenska turister upptäcker Kina.

Luleå kommun ska bli vänort med den kinesiska universitetsstaden Xian. Bakgrunden är att Luleå sedan ett par år tillbaka har löpande kontakter med Xian när det gäller utbildning och kultur. Ett konkret resultat är Konfuciusinstitutet. Luleå tekniska universitet har även ett samarbetsavtal med ett universitet i Xian.

Kontaktperson: Maritha Meethz, kommunfullmäktiges ordförande, 072 2077973