Fastighetsaffären mellan Lulebo och Rikshem är klar

Fredagen den 10 juli skrevs historia i Stadshuset då Luleå kommunsledning tillsammans med Rikshem presenterade Luleås största bostadsaffär genom tiderna.

– Idag har vi investerat 1,6 miljarder kronor i Luleå, men det slutar inte där vi kommer dessutom att bygga nytt för ytterliggare 1 miljard kronor. Det här är en rolig dag för Luleå, och för mig som är gammal norrbottning, säger Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem.

För första gången investeras nationellt pensionskapital i Luleå. De nationella allmänyttan Rikshem köper 1 600 lägenheter av Lulebo och fem kommunala fastigheter. I avtalet ingår också att Rikshem förbinder sig att bygga 560 nya lägenheter under de kommande sju åren. Slutbeloppet för bostadsaffären är Luleå kommun mycket nöjda med, beloppet 1,6 miljarder kronor är ett betydligt högre belopp än vad man hade förväntat sig. Två oberoende aktörer NAI Svefa och Bryggan har värderat bostadsbeståndet och det var den högre värderingen som blev det slutgiltiga priset.

– Rikshem investerar långsiktigt därför kan vi erbjuda ett högre pris eftersom vi planerar att förvalta bostadsbeståndet under en lång period. Vi vill ha en långsiktig relation med Luleå och därför har vårt fokus inte legat på att pressa priserna, säger Mats Andersson, vd Fjärde AP-fonden.

Det var för ett år sedan som Rikshem började titta på möjligheterna med tillväxtkommunerna i Norrland, och blev då speciellt intresserade av bland annat Luleå. Nu jobbar Rikshem med att hitta områden i Luleå att bygga nytt på.

– Rikshem är intresserade av att köpa mer i Luleå. Vi stödjer också Luleå kommuns arbete med att försöka locka fler bostadsaktörer till Luleå, säger Ilija Batljan, vice vd Rikshem.

Närvarande på presskonferensen var Yvonne Stålnacke och Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå, Anne Karlenius, kommunchef Luleå kommun, Peter Kieri tf vd Lulebo, Bengt Jonsson, förvaltningschef Luleå kommun, Mikael Wändstedt, fastighetschef Luleå kommun, Jan-Erik Höjvall, vd Rikshem, Ilija Batljan, vice vd Rikshem och Mats Andersson, vd Fjärde AP-fonden.

En film där Mats Andersson vd Fjärde AP-fonden och Jan-Erik Höjvall vd Rikshem uttalar sig om deras planerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster