Stort intresse för Norrbotten under Almedalsveckan

Almedalsveckan lider mot sitt slut, och för Norrbotten har det varit en lyckad vecka. Två välbesökta seminarier och samtal om bland annat samarbetet mellan Luleå och Austin och Norrbottens tillväxt.

– För mig är Almedalsveckan oerhört betydelsefull. Det jag hinner med att uträtta under denna vecka och människorna jag hinner möta skulle motsvara flera månaders jobb hemmavid, säger Niklas Nordström, kommunalråd Luleå.

Austins borgmästare Steve Adler besökte igår Visby för att träffa sina samarbetspartners i Luleå och berätta om städernas unika samarbete. Mötet ägde rum i Swedish American Garden, en nystartad mötesplats under Almedalsveckan för de som har sitt hjärta både i USA och Sverige. Adler fick frågan om varför Austin valde Luleå som är en liten stad i förhållande till Austin.

– Det är inte en stads storlek som är betydelsefull för ett framgångsrikt samarbete utan människorna och framåtandan, svarade Adler.

Delegationen från Norrbotten har under veckan haft två egna seminarier. Det ena handlade om att en sänkt elskatt för den digitala basindustrin är en god affär för Sverige, och det andra om att en investering i Luleå hamn kan säkra Sveriges exportintäkter.

Niklas Nordström och Inger Edlund Pedersen, vd Norrbottens handelskammare deltog också vid Skanskas seminarium Norrland 2070. Seminariet var fullsatt och det fanns ett stort intresse för vad som är på gång i Norrland.

– Intresset för Norrbotten är stort och fler börjar se möjligheterna som finns i vårt län. Det är ett resultat av bland annat förra årets engagemang under Almedalsveckan, säger Nordström.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström har dessutom deltagit i ett tiotal paneldebatter om bland annat hållbar energianvändning, framtidens sjöfart, framtidens sociala bostadspolitik, filmregionernas betydelse för Sverige och handelns roll för attraktiva kommuner. Utöver deltagande i seminarier har Niklas haft enskilda möten och samtal med ministrar, ordföranden folkrörelser och organisationer samt ledare inom näringslivet.

Niklas Nordström, kommunalråd Luleå 070-497 36 62