Mötesplats för att hedra och minnas

Exakt 70 år efter andra världskrigets slut invigdes en minnessten till minne av de 24 339 sovjetiska krigsfångar som passerade Karlsvik och Karlshäll på sommaren 1945.  Drygt 100 personer hade idag kommit till Karlsvik där kommunalrådet Yvonne Stålnacke och Katerina Ekström från den Rysk-svenska föreningen Sputnik avtäckte minnesstenen.

De sovjetiska krigsfångarna kom från olika läger i Norge där de tvingats bygga infrastruktur åt Nazityskland under andra världskriget. Flera tusen tvångsarbetare dog. Efter krigets slut befriades krigsfångarna som reste i tåg från Narvik till Karlsvik, för vidare färd med båt till Uleåborg och sedan med tåg till Sovjetunionen.

Det är oerhört viktigt att vi har den här biten av Luleås historia med oss, sade kommunalrådet Yvonne Stålnacke och tackade Katarina Ekström (t h), föreningen Sputnik för engagemanget med att sätta upp stenen.

I ceremonin deltog bland annat det ryska ambassadrådet Vladimir Salov och Dmitry Gavrilov som är ledamot i det regionala parlamentet i Murmansk. Men också många ryska medborgare som bor i Luleå kommun.

Daria Perepelova från St. Petersburg hade tagit ledig för att kunna vara med i minnesceremonin. Hon minns tydligt hennes mormors berättelse från andra världskriget. Mormor överlevde den tyska blockaden av Leningrad som staden hette då.

Böcker glöms bort, minnesstenen finns kvar, sade författaren Lars Gyllenhaal. Han har forskat mycket om de sovjetiska krigsfångarnas öde.