Norra hamn Luleå

Foto: Joakim Höggren

Luleå kan bli superkommun

Luleå är med i slutstriden om titeln Årets superkommun i Norrland. Priset delas ut av tidningen Dagens Samhälle i slutet av maj.

Syftet med utnämningen är att uppmärksamma de kommuner som har bäst förutsättningar att möta framtida samhällsutmaningar. Vilken kommun har högst sysselsättning? Vart flyttar folk? Var är den kommunala ekonomin bäst? Svaren på dessa och ytterligare sju frågor ligger till grund när Dagens Samhälle utser Årets superkommuner.

En kommun från vardera landsdel kommer att utses till vinnare. Luleås konkurrenter är Kiruna och Umeå.

– Det känns mycket roligt att vi är bland de tre högst rankade kommunerna i Norrland. Det är ett kvitto på att Luleå är en expansiv region med positiv utveckling. Vi har redan fått högsta betyg av Luleåborna i den medborgarundersökning som SCB genomförde i slutet av förra året, säger kommunalråd Yvonne Stålnacke.

– Vi har jämfört samtliga svenska kommuner i termer av bland annat demografisk profil, befolkningstillväxt, sysselsättning, flyttnetto, inkomstutveckling och utbildningsnivå. Var för sig är variablerna intressanta, men tillsammans blir de något helt annat. Då ges bilden av vilka kommuner som verkligen har slagläge, säger Erik Juhlin, researchchef på Dagens Samhälle.

De nominerade är:

Norrland: Luleå, Kiruna och Umeå.

Svealand: Danderyd, Solna och Sundbyberg.

Götaland: Härryda, Lomma och Mölndal.