Premiär för sverigefinska flaggan i Luleå

Luleå kommuns finsktalande personal med sverigefinska flaggan.

Den 24 februari uppmärksammar Luleå kommun Sverigefinländernas dag. Den nya sverigefinska flaggan hissas för första gången framför stadshuset och på Kulturens hus blir det cafékonsert med lokala artister.

Luleå kommuns samordnare för det finska förvaltningsområdet Anne-Marie Angeria ser fram emot att Sverigesfinländernas dag uppmärksammas i Luleå.

-I och med att Luleå kommun ingår i det finska förvaltningsområdet har den sverigefinska minoriteten särskilda lagstadgade rättigheter. Vi jobbar aktivt för att främja deras möjligheter att utveckla kultur och språk. Därför vill vi skapa en ny tradition när vi hissar den sverigefinska flaggan plus att det blir konstvisning och sverigefinsk musik på Kulturens hus.

Kl. 17 får intresserade en guidad tur på finska genom de aktuella utställningarna i konsthallen, kl. 18 uppträder lokala artister i Lilla salen.

Sverigefinländernas dag firas den 24 februari eftersom det är Carl Axel Gottlunds födelsedag. Den finska folklivsforskaren levde på 1800-talet och utforskade de s k svedjefinnarnas liv och sedvanor i Sverige. Redan för 200 år sedan försvarade Gottlund finska språkets ställning i Sverige.

Nästan vart femte Luleåbor har finsk bakgrund. Sverigefinska Luleåbor har rätt till barnomsorg och äldreomsorg på finska samt rätt att tala finska vid kontakt med kommunen.

Kontaktperson: Anne-Marie Angeria, samordnare finskt förvaltningsområde 0920- 45 5231

Luulajassa nostetaan ruotsinsuomalaisten lippu salkoon ensimmäistä kertaa

24. helmikuuta Luulajan kunta juhlii Ruotsinsuomalaisten päivää. Kaupungintalolla nostetaan salkoon ruotsinsuomalaisten uusi lippu ja paikalliset muusikot viihdyttävät ruotsinsuomalaisella musiikilla kahvilakonsertissa Kulttuuritalolla.

Luulajan kunnan suomen kielen hallintoalueen koordinaattori Anne-Mari Angeria on iloinen, että ruotsinsuomalaisten päivä huomioidaan Luulajassa:

-Luulajan kunta kuuluu suomen kielen hallintoalueeseen ja se takaa tiettyjä erityisoikeuksia kuntamme ruotsinsuomalaiselle vähemmistölle. Tuemme aktiivisesti ruotsinsuomalaisen vähemmistön mahdollisuuksia omaan kulttuuriin ja kieleen. Nyt haluamme aloittaa uuden perinteen ja juhlistaa tätä arvokasta päivää liputtamalla ruotsinsuomalaisten lipulla, lisäksi Kulttuuritalolla on taidenäyttelyiden opastusta suomeksi ja ruotsinsuomalaisen päivän juhla.

Kulttuuritalon Taidehallissa esitellään ajankohtaiset näyttelyt suomeksi klo 17 ja klo 18 alkaa kahvilakonsertti Pikku salissa, jossa esiintyy paikallisia muusikoita.

Ruotsinsuomalaisten päivää juhlitaan 24. helmikuuta, koska se oli suomalaisen kansanrunouden keräilijän Carl Axel Gottlundin syntymäpäivä. Tämä suomalainen kansanrunouden keräilijä eli 1800-luvulla ja tutki mm. metsäsuomalaisten perinteitä Ruotsissa. Hän puolusti jo 200 vuotta sitten suomen kielen asemaa Ruotsissa.

Joka viidennellä Luulajalaisella on suomalainen tausta. Ruotsinsuomalaisilla Luulajalaisilla on oikeus mm. esikoulu- ja vanhustenhoitopalveluihin suomen kielellä. Heillä on myös oikeus käyttää suomen kieltä asioidessaan kunnan eri virastoissa.

Lue lisää suomen kielen hallintoalueesta www.lulea.se/suomeksilänk till annan webbplats