Biträdande kommundirektören tar bussen

Peter Kieri är biträdande kommundirektör från årsskiftet.

Luleå kommun har för första gången en biträdande kommundirektör. Peter Kieri ska i huvudsak arbeta övergripande med bolagskoncernen.

Peter Kieri är 48 år och uppvuxen i Luleå. Efter utbildningen till civilingenjör vid Luleå tekniska universitet, med inriktningen industriell ekonomi, har han i huvudsak arbetat i industrin. Senast var han ekonomichef vid Polarbröd i Älvsbyn.

– Jag har aldrig arbetat i en kommun tidigare så jag får lära mig nya saker nu, säger han.

– En stor skillnad jämfört med Polarbröd är storleken och komplexiteten. Luleå kommun är Luleås största arbetsgivare och en av länets största. En annan skillnad är den politiska styrningen med ofta långa processer. Men det är spännande med nya utmaningar.

Eftersom tjänsten som biträdande kommundirektör är helt ny är innehållet i den inte helt spikat.

– Jag ska vara ett stöd åt kommundirektör Anne Karlenius och kunna träda in för henne. Vi håller på att diskutera formerna. Jag kommer att ha mycket fokus på bolagsdelen men också arbeta med projekt som rör både bolag och förvaltningar.

Viktigast träffa människor

Just nu håller han som bäst på att sätta sig in i den politiska processen och alla verksamheter.

– Jag bedriver självstudier och läser en massa dokument. Men det viktigaste är ändå att träffa människor och sitta ner och prata. I alla typer av verksamheter är det människor som agerar och interagerar.

Det finns åtta helägda kommunbolag (Luleå Expo avvecklas dock i år) som sammanlagt omsätter över två miljarder kronor och har runt 500 anställda. Vad ser Peter Kieri för stora utmaningar där?

– Det är för tidigt för mig att formulera… Men Lulebo är förstås viktigt och hur de kan bidra till tiotusen fler Luleåbor. Renhållningen byter vd till våren. Luleå hamn är också inne i ett vd-byte och har stora projekt på gång. Luleå Energi uppfyller viktiga basbehov för många av oss.

– Som medborgare möter jag LLT dagligdags och det känns bra. Jag bor i Gammelstad och åker oftast buss till och från arbetet. LLT behövs för att förbättra luftkvalitén i centrum.

Tillväxt är kanske Luleå kommuns främsta ledstjärna och den lär lysa även över Peter Kieri.

– Vi är motorn i länet och vill växa. Det bästa vore om inflyttningen till Luleå inte sker på övriga länets bekostnad. Jag tycker att det är viktigt att också stanna upp ibland och vara ödmjuk. Om man är stor måste man vara snäll.

Motion och skärgårdsliv

Med tre barn mellan 4 och 19 år är hans fritid begränsad.

– Ja, vardagslivet är ganska inrutat. Men jag tycker om idrott och försöker hålla mig i trim på olika sätt.

– Vi har också en stuga i skärgården som vi försöker vara i så mycket som möjligt. Mest på sommaren men också lite under vårvintern.