Kemi vill lära av Luleås utveckling

Kemi ottaa oppia Luulajan kehityksestä

På Stadshusets tak: Marie-Louise Svarvare, Daniel Smirat, Marita Meethz, Riitta Ahtianen, Jukka Vilén och Riitta Vallin.

En delegation från Luleås vänort Kemi är på besök. Den positiva utvecklingen i Luleå intresserar de finska gästerna.

Delegationen består av Tero Nissinen, stadsdirektör i Kemi, Riitta Vallin, planchef, Riitta Ahtianinen, näringslivschef, och Jukka Vilén, kanslichef.

Programmet under tvådagarsbesöket handlar i huvudsak om Luleås expansion och marknadsföring.

– Den positiva utvecklingen i Luleå är intressant och vi hoppas kunna lära oss något av det, säger Jukka Vilén.  Luleå är både nära och långt borta.

Kemi, några mil från Haparanda, har 23 000 invånare. Riitta Ahtianinen berättar att staden har tappat många industrijobb och att ungdomar flyttar.

– Turismen är ett område som kan skapa nya jobb, särskilt för yngre. Det skulle också kunna få folk att flytta tillbaka.

– Vi behöver bli bättre på att marknadsföra oss, säger Jukka Vilén. Vi har mycket att erbjuda för att vara en ganska liten kommun.

Utöver att träffa representanter från Luleå kommun blir det studiebesök på Kronan och Ormberget. En visning av iskonserthallen på Gültzauudden står också på programmet.

Kemi ottaa oppia Luulajan kehityksestä

Ystävyyskaupungistamme Kemistä on edustajia vierailemassa Luulajassa. Kaupunkimme positiivinen kehitys kiinnostaa suomalaisia vieraita.

Vierailemassa ovat Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen, kaavoituspäällikkö Riitta Vallin, elinkeinojohtaja Riitta Ahtiainen sekä kansliapäällikkö Jukka Vilén.

Kaksipäiväisen vierailun ohjelma keskittyy Luulajaan kasvuun ja markkinointiin.

– Luulajan positiivinen kehitys kiinnostaa meitä ja haluamme oppia siitä, sanoo Jukka Vilén.  Luulaja on sekä lähellä että kaukana.

Kemi sijaitsee parin mailin päästä Haaparannalta ja siellä on 23 000 asukasta. Riitta Ahtiainen kertoo että kaupungista on hävinnyt paljon teollisuuden työpaikkoja ja nuoret muuttavat muualle.

– Matkailu on yksi alue, mikä voi luoda uusia työpaikkoja, erityisesti nuorille. Se voisi myös houkutella ihmisiä muuttamaan takaisin Kemiin.

– Meidän täytyy oppia markkinoimaan kuntaamme, sanoo Jukka Vilén. Meillä on paljon tarjottavaa vaikka olemmekin aika pieni kunta.

Vieraat tapaavat Luulajan kunnan edustajia ja tutustuvat Kronan ja Ormbergetin alueisiin. He vierailevat myös Luulajan jäästä tehdyssä konserttihallissa, joka sijaitsee keskustassa Gültzauuddenillä.