Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Matilda Larsson räddade 3-åriga Wilma från att drunkna i Råneåpoolen. Räddningschefen Patrik Bylin applåderar insatsen.

Matilda Larsson räddade 3-åriga Wilma från att drunkna i Råneåpoolen. Räddningschefen Patrik Bylin applåderar insatsen.

Modiga tjejer uppmärksammades för rådiga insatser

På onsdagen delade räddningstjänsten ut utmärkelsen Rådig insats till fem tjejer som har visat mod och rådighet och räddat liv.

Det var på räddningstjänstens traditionella julfirande den 10 december som utmärkelserna delades ut av räddningschefen. I år är det fem personer som har gjort något utöver det vanliga och räddat liv.  

Matilda Larsson upptäckte en ung flicka som låg på botten vid Råneå utomhusbad. Hon hoppade i och drog upp flickan och räddade därmed henne från att drunkna.

Alesia och Janina Hansson agerade rådigt vid ett sjödrama vid Lillskorven i juni och räddade sin farfar från att drunkna.

Lena Ekh upptäckte sin granne som låg på mage i vattnet vid Mjöfjärden. Lena sprang ut och drog upp mannen och räddade honom från att drunkna.

Åsa Eriksson upptäckte och släckte en lägenhetsbrand i centrala Luleå i mars och räddade därmed en person från att bli innebränd.

Systrarna Alesia och Janina Hansson räddade sin farfar från att drunkna.

Systrarna Janina, 8 år och Alesia Hansson, 10 år, räddade sin farfar från att drunkna. Räddningschefen Patrik Bylin delar ut diplom, blommor, vas och biocheckar till flickorna.

Lena Ekh från Rånlandet räddade sin granne från att drunkna.

Lena Ekh från Rånlandet räddade sin granne från att drunkna. Här får hon priset av räddningschefen Patrik Bylin. Till höger räddnings- och beredskapsutskottets ordförande Margaretha Lindbäck.

Bakgrund

Utmärkelsen Rådig insats delas ut av räddningstjänsten till person eller personer som under året visat mod och rådighet. Utmärkelsen har funnits sedan 2003 och det är räddningschefen och räddnings- och beredskapsutskottet som utser personerna.

Kriterierna som måste vara uppfyllda för att kunna få utmärkelsen är följande: 

  • vederbörande ska ha gjort mer än vad som kan förväntas och
  • hon eller han ska ha räddat eller försökt rädda livet på en medmänniska eller förebyggt fara för andra människor eller
  • ska hon eller han ha räddat eller försökt rädda stora materiella värden eller
  • ska hon eller han ha undanröjt en olycka som skulle orskat stor konsekvenser på miljön.