Nya satsningar i budget 2015

Luleå växer – men det ger också viss växtvärk. Det var budskapet när kommunledningen presenterade budgeten för 2015 vid en presskonferens på Kronan under fredagen.

Den politiska ledningen representerades av kommunalrådet Yvonne Stålnacke från Socialdemokraterna och Jan Nyberg från Miljöpartiet. De båda partierna står gemensamt bakom förslaget till budget för 2015. Kommunfullmäktige tar beslut den 16 december.

Det blir fortsatt stora investeringar, drygt 600 miljoner kronor. Framför allt går de till att skapa förutsättningar för fler bostäder genom ökad va-kapacitet och nya arbetsplatsområden.

– Men vi gör också satsningar på äldreomsorg, skola och kollektivtrafik, förklarade Yvonne Stålnacke på presskonferensen. Vi vill ha ett Luleå som ger barn och unga bra förutsättningar.

Kommundirektör Anne Karlenius poängterade den positiva befolkningsutvecklingen.

– Takten har dubblerats och snart är vi 76 000 invånare. Fler flyttar in än vad som flyttar ut men vi har också ett positivt födelsenetto.

Budgetförslaget presenterades av Anne Karlenius, kommundirektör, Yvonne Stålnacke, kommunalråd, och Jan Nyberg, Miljöpartiet.

Unga kvinnor en nyckelgrupp

Jan Nyberg var nöjd med samarbetet med Socialdemokraterna. Han lyfte bland annat fram satsningen på kollektivtrafik, både i staden och på landsbygden, och att det ska göras en undersökning av flyttströmmarna.

– Unga kvinnor är en nyckelgrupp och vi behöver satsa mer på att göra Luleå attraktivt för dem.

Pressmeddelande om budgetförslaget