Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Hetaste bostadsmarknaden finns i Luleå

Bostadsmarknaden är just nu hetast i Luleå kommun, tätt följt av kranskommuner till Stockholm och Göteborg. Det visar en omfattande kartläggning baserat på statistik från Hemnet där antalet klick per objekt och dag har jämförts för samtliga kommuner under de senaste tre månaderna.

Luleå har det senaste året upplevt en kombination av ett stort intresse och ett lågt utbud, och har stadigt hamnat högt på listan över Sveriges hetaste bostadsmarknader. Prisutvecklingen i Luleå har följt samma mönster och har det senaste året ökat med 25 procent för bostadsrätter och 22 procent för villor, vilket kan jämföras med rikssnittet på 7 procent respektive 6 procent.

– Siffrorna bekräftar det vi som bor här känner. Luleå är idag en modern tjänsteekonomi där industrin och universitetet är viktiga motorer för jobb och tillväxt. Med en låg arbetslöshet och stark köpkraft gör det att trycket på bostadsmarknaden är stort, säger kommunalråd Niklas Nordström.

– Det är ofta mycket fokus på Stockholm och Göteborg när man talar om Sveriges hetaste bostadsmarknader, men vi ser en bredare urbaniseringstrend där människor söker sig till städer över hela landet, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Hemnet sökindex, topp 10-listan
1. Luleå (141)
2. Danderyd (128)
3. Stockholm (126)
4. Partille (124)
5. Göteborg (118)
6. Eskilstuna (113)
7. Lidingö (113)
8. Huddinge (111)
9. Trollhättan (110)
10. Härryda (109)

Nyheten uppmärksammades bland annat på TV4länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster där bostadsforskaren Annika Almqvist kopplar det till att "Luleå är en väldigt stark expansionsregion".