Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Hamnfestival lockar ut Luleåborna

Luleå Hamnfestival har etablerats som en festival för hela familjen. Arrangören Luleå Expo uppskattar att 130 000 personer besökte festivalen i år.

Det var en relativt jämn åldersfördelning och lika många kvinnor som män besökte Hamnfestivalen. De flesta av besökarna bor i Luleå, en fjärdedel kom utifrån. Luleåborna besökte festivalen under flera dagar, Norrbottningar i övrigt en dag.

Festivalen har inga entréavgifter.

-Sluträkningen är inte helt klar än, men vi bedömer att hamnfestivalen troligen blir kostnadsneutral för oss, säger Lars Lindberg, vd Luleå Expo.

Hamnfestivalen genererar ca 33 miljoner kronor i omsättning, varav 11 miljoner kronor kommer från besökare utanför Luleå kommun. Det handlar om pengar till logi, restaurang och nöje samt handel. Luleå Hamnfestival pågick från 9 - 12 juli i bästa sommarvädret. Med sina 130 000 besökare är Luleå Hamnfestival ett av de större publika evenemangen norr om Mälardalen.  De slopade entréavgifterna har också lett till att fylleriet minskat kraftigt. Inte mist ungdomsfylleriet var mycket lågt i år.

-Den öppna festivalen utan stängsel och entréavgifter gav en blandad publik. Barnfamiljer, vuxna och ungdomar umgicks tillsammans. Man hade roligt utan att vara berusade. Stämningen har varit lugn och harmoniskt under hela festivalen, sammanfattar Stefan Sammeli, polisens insatschef.

Kontaktperson:

Lars Lindberg, vd Luleå Expo 070- 755 4951