Tummen upp för Luleå. Foto: Per Pettersson.

Luleå i topp när det gäller kommunal service

Svenskt Kvalitetsindex har frågat drygt 31 000 kommuninvånare hur de bedömer den kommunala servicen. I endast fyra av landets 290 kommuner är man mycket nöjd. En av dessa kommuner är Luleå som placerar sig på en tredje plats.

Luleå hamnar på pallplats, efter Vellinge och Bjurholm, med ett betyg på 75,1 på den 100-gradiga skalan. Som nästa norrbottniska kommun följer Pajala på plats 13. Så många som 98 kommuner får ett betyg under 60, vilket räknas som ett lågt betyg. Men i Luleå är invånarna väldigt nöjda med kommunens service.

– Det här är ett kvitto på att alla kommunens verksamheter ger bra service till Luleåborna. Bemötande och tillgänglighet är viktiga frågor som vi dagligen jobbar med. Våra medarbetare har gjort och gör ett fantastiskt bra jobb, kommenterar kommunchefen Anne Karlenius.

Svenskt Kvalitetsindex har även frågat kommuninvånarna om de skulle rekommendera andra att flytta till hemkommunen. Det skulle 95 procent av de tillfrågade Luleåborna och därmed hamnar Luleå på plats 21. Bara i Härjedalen och i Vadstena skulle 100 procent av kommuninvånarna rekommendera andra att flytta dit.

Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke är väldigt nöjd med resultaten.

– Vår satsning på 10 000 nya Luleåbor kan bara lyckas när en så pass stor del av befolkningen rekommenderar andra att flytta hit. Luleås invånare är de bästa ambassadörerna för staden, säger Stålnacke.

Frågorna som ställdes i Kommunindex var:

• Om du tänker på dina erfarenheter de senaste 12 månaderna skulle du rekommendera någon att flytta till din kommun?
  • Hur nöjd är du med den kommunala service som din kommun erbjuder?

Luleåborna ger alltså tummen upp för Luleå kommun!

Mer information från Svenskt Kvalitetsindexlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster