Lena Hedberg

Luleås klimatrådgivare gillar sitt jobb

Inför Earth Hour 29 mars tar vi ett snack med Lena Hedberg, Luleås nya energi- och klimatrådgivare.

Du jobbar som energi- och klimatrådgivare, vad innebär det?

Det innebär att jag ger medborgare, företag och föreningar i Luleå opartiska, kostnadsfria och lokalt anpassade råd och tips på hur man kan minska sin energiförbrukning och därmed sin klimatpåverkan. Det handlar om allt från val av uppvärmningssystem till energimärkning av vitvaror, tilläggsisolering, fönster, bioenergi, transporter, belysning och mycket mer. Tidigare har den här tjänsten funnits på Norrbottens Energikontor men från november 2013 finns alltså tjänsten på Stadsbyggnadskontoret på Luleå kommun.

Vad är på gång just nu?

Som energi- och klimatrådgivare så jobbar jag med energieffektivisering för klimatets skull, och därför är jag ansvarig för kommunens aktiviteter under Earth Hour. Så just nu samordnar jag kommunens ”släckningsarbete” under Earth Hour som är den 29 mars kl 20.30 - 21.30 och parallellt med det försöker jag få även Luleås företag, föreningar och medborgare att delta!

Varför är det viktigt att spara energi?

Att spara energi är viktigt eftersom då minskar vi våra utsläpp av växthusgaser och minskar vår klimatpåverkan. Och genom att släcka under Earth Hour så skickar vi en tydlig signal till våra makthavare att de måste ta klimatfrågan på allvar och att de måste ta kloka och viktiga beslut NU. Vi vill ju att våra barn och barnbarn ska kunna fortsätta leva ett bra liv på den här planeten!

För den enskilda personen eller företaget kan det också vara viktigt att spara energi ur ekonomisk synpunkt, ibland kan väldigt enkla och billiga åtgärder spara stora mängder energi och resurser.

Har du några energispartips till läsaren?

Ja! Hur många som helst! Men om jag ska fokusera på temat för Earth Hour i år (bilen, biffen, bostaden och börsen) så säger jag:

• till dig som kör bil till jobbet – åk buss en dag i veckan (om det finns kollektivtrafik)
  • till dig som alltid äter kött – ha en vegetarisk dag i veckan
  • till dig med villa – se över din vindsisolering (du kan spara 25 % i energi genom att tilläggsisolera vinden)
  • till dig som pensionssparar – kontakta din bank eller bolag och fråga efter fonder som inte bidrar till den globala uppvärmningen!

Vad ska du själv göra under Earth Hour?

Om jag ska vara hemma ska jag släcka och stänga allt och tända ljus och mysa med familjen. Min 3,5-åring har precis lärt sig att tända ett ljus med en tändsticka (med lite hjälp och under strängt överinseende av mig eller pappa) så han kommer garanterat tycka det blir väldigt roligt med många ljus! Sen blir det nog till att läsa godnattsaga i stearinljussken…

Visst jobbar du också som Fairtrade-samordnare?

Ja det gör jag. Luleå är ju en diplomerad Fairtrade City vilket innebär att vi engagerar oss för rättvis handel och konsumtion och därför är jag anställd som Fairtrade-samordnare (50 % Fairtrade-samordnare och 50 % energi- och klimatrådgivare). Jag har världens bästa jobb – får jobba dels för att människor i fattiga länder ska få det bättre och dels för att vi ska ta hand om vår jord och dess resurser. Två frågor som engagerar mig väldigt mycket!

Jag sitter på våning 6 i Stadshuset och tillhör avdelningen Strategisk planering på Stadsbyggnadskontoret.

Kontakta Lena:
E-post lena.hedberg@sbk.lulea.se