Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Tjänstemän och författare på fritiden

Anne-Christine Liinanki och Malin Svedjeholm.

Anne-Christine Liinanki och Malin Svedjeholm.

Anne-Christine Liinanki och Malin Svedjeholm är tjänstemän som till vardags arbetar i Stadshuset. Men de har också gett ut var sin bok i år.

Anne-Christine Liinankis bok ”Norrbottniska liv ensligt belägna” är hennes andra i ordningen. Hon beskriver den som en modern folklivsskildring. Under ett par år har hon och fotograf Gunnar Svedenbäck ägnat en stor del av fritiden åt att lära känna och intervjua folk i Kalix´ glesbygd. 

– Både jag och Gunnar brinner för landsbygden, säger Anne-Christine. Vi vill visa att det går att leva och trivas väldigt bra på landsbygden. Börsen är mindre men det finns ju annat som väger upp.

– Det behövs ofta uppfinningsrikedom för att klara sig i glesbygden. Ett utmärkande drag är att ha många ben att stå på.

Anne-Christine är sekreterare på kommunledningsförvaltningen. Att få till en bok är ett flerårsprojekt. 

– Jag tycker att det är jättekul att skriva, det ger mig energi. Dessutom tror jag att en bok tjänar på att man tar lång tid på sig.

Ritar serier på kvällarna

Malin Svedjeholm ligger bakom en helt annan typ av bok. I våras gav hon ut seriealbumet ”Plåstra” på sitt eget Svenska serieförlaget. 

I 15 år har hon tecknat figuren Plåstra, en småstökig tonårstjej som numera blivit småstökig vuxen. Serien har funnits i olika magasin och veckotidningar.

Malin arbetar som kommunikatör på stadsbyggnadskontoret.

– Tecknandet är något som jag håller på med på kvällarna, säger hon. Jag älskar humor.