Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Clara är den 75 000:e Luleåbon

Den 20 augusti 2013 passerade Luleås befolkning för första gången 75 000-gränsen. Den dagen flyttade också femåriga Clara Thornberg till Luleå tillsammans med sin familj. Clara är nu utsedd till den 75 000:e Luleåbon. 

– Varmt välkommen till Luleå denna strålande sensommardag och grattis till att ha blivit Luleås 75 000:e invånare, hälsade kommunalråd Karl Petersen både Clara och hennes mamma Jane till prisceremonin som hade samlat ett stort uppbåd från lokala medier till trappan utanför Kulturens hus.

Clara fick ta emot både blommor, diplom och presenter, men den bästa gåvan var nog i alla fall den gosiga nallebjörnen.

Jane Thornberg, Clara Thornberg och Karl Petersen vid prisceremonin.

Flyttade från Jämtland

Clara fyller sex år i oktober och har nyligen börjat förskoleklassen på Mariebergsskolan, inte så långt från villan i Gammelstad där hon bor med sina föräldrar. Familjen bodde tidigare i Ås utanför Östersund.

– En av anledningarna till att vi flyttade från Jämtland till Luleå var för att komma närmare släkt och vänner. Min man Christer är ursprungligen från Pajala. Hans föräldrar bor kvar där och Christers syster med familj bor i Luleå, berättade Jane Thornberg.

– Vi trivs väldigt bra i Luleå och det var jättekul och överraskande att Clara blev nummer 75 000. Nu ska vi sätta upp diplomet på hedersplats i hennes rum. Och presentkortet på 750 kronor på Kulturens hus kommer väl till pass. Vi planerar att gå och se Trollkarlen från Oz, sa Jane.

Luleå fortsätter växa

Clara hade konkurrens av 83 andra till titeln 75 000:e Luleåbon som utsågs genom lottning. Den 20 augusti folkbokförde sig 82 personer i Luleå och två bebisar föddes.

Luleå har idag 75 221 invånare och växer.

Luleås befolkningsutveckling veckovis under år 2012 (blå kurva) och 2013 (röd kurva).